BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb pénzügyi buborék fenyegeti Oroszországot

Egy újabb olyan pénzügyi buborék megjelenésére figyelmeztetett az egyik legnagyobb orosz bank vezetője, amely veszélyeztetheti a gazdasági élénkülést az országban.

Pjotr Aven, az AlfaBank elnöke, aki gazdasági miniszter volt az 1990-es évek elején, az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva úgy vélte, veszélyes irányzatot jelez, hogy az orosz részvényindexek olyan körülmények között rohamosan növekedtek, miközben az orosz GDP 2009-ben meredeken csökkent.

"A piacnak az alapvető gazdasági trendeket kell tükröznie. Ha ezek dinamikája eltérő, elmondhatjuk, hogy buborék kezd a felszínre jönni." – idézi a bankár nyilatkozatát a Ria Novosztyi. Az orosz bankár szerint a külföldi – benne az orosz – gazdaságok nehéz évek előtt álnak.

Az orosz GDP 2009-ben körülbelül 9 százalékot esett, ennek ellenére Moszkva idén 3 százalékos növekedéssel számol. Tegnap ugyanakkor egy vezető üzleti lap arra figyelmeztetette, hogy a külkereskedelemben mutatkozó növekvő egyensúlyhiány veszélyeztetheti az ország gazdasági felépülését. 2009 október-novemberben 20 százalékkal nőtt az országba irányuló import aránya a harmadik negyedévhez képest, ez 2006 óta nem látott rekord. A negyedik negyedévben az ország kereskedelmi többlete szinte változatlan volt, miközben az előző két negyedévben 25 százalékkal nőtt.

2009 első felében drasztikusan csökkent az orosz export és csak az év második felében kezdett növekedni az olajárakkal együtt, miközben az import mértéke változatlan volt január és június között.

Jelentős esést könyvelhetett el tavaly az orosz autópiac, miután közel másfél millióval kevesebb személy- és könnyű tehergépjármű talált gazdára. Ez éves szinten 49 százalékos visszaesésnek felel meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.