BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a brit recessziónak

Nagy-Britanniának is sikerült kijönnie a recesszióból 2009 utolsó negyedévében – derült ki a szigetország statisztikai hivatalának (ONS) ma közzétett előzetes adatából.

Eszerint az október és december közötti időszakban 0,1 százalékos volt a növekedés, ami azonban még így is lényegesen elmarad a 0,4 százalékos várakozásoktól.

Közgazdászok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívül alacsony érték miatt a mutató februárban és márciusban esedékes pontosításakor még akár zsugorodásba is fordulhat ez a csekély bővülés - írja a Times Online.

Abban az esetben, ha a revíziók után is pozitív marad az adat, nagy-Britannia elmondhatja magáról, hogy a vezető nemzetgazdaságok közül neki sikerült legutolsóként kijutnia a recesszióból. Az USA, Németország, Japán, Kína és Franciaország már 2009 harmadik negyedévében növekedést tudta felmutatni a megelőző három hónaphoz képest.

A 2009-es év egészében 4,8 százalékos volt a brit GDP zsugorodása, ami az elmúlt 88 év legrosszabb eredménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.