BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befagynak a hidegben a növekedési remények

A kemény tél jelentősen visszavetheti az idén a gazdasági növekedést Európában, különösen Németországban, és súlyos csapást mérhet a térség talpra állási reményeire – vélik az elemzők. A váratlan hideg és nagy hó miatt kár érte az építőipart, a kiskereskedelmet és az utazási irodákat, éppen akkor, amikor már a várva-várt fellendülésben reménykedtek.

1987 óta nem volt olyan zord időjárás, mint az elmúlt hónapban, ráadásul 1900 óta az idei volt a leghidegebb január. Mindennek következtében Németországban az idei esztendő első negyedévében előreláthatólag 0,3 százalékkal csökken a gazdaság a Commerzbank prognózisa szerint.
Jörg Krämer, a bank vezető közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, hogy a januárban elveszett üzleteket később pótolni lehet, és így a német gazdaság teljesítményével kapcsolatos várakozások teljesülhetnek a termelés növelésével, kivéve az építőipart.
A recesszióból való kilábalás hajtóereje az export és a belső kereslet lehet az eurózónában is, ezek alakulása viszont a kormányok gazdaságélénkítő csomagjaitól függ. Az euróövezetben mindössze 0,1 százalékos növekedést mértek tavaly az utolsó negyedévben. A Commerzbank szerint a mostoha időjárás miatt az idén az első negyedévben 0,1 százalékos lehet a csökkenés. A térség szolgáltató vállalati szektorában a beszerzésimenedzser-index egyelőre lassú növekedést mutat, és nem csak Németországban.
A növekedés gyorsulásával számol a német szolgáltatási szektorban Rob Dobson, a Markit vezető közgazdásza, és szerinte az is valószínű, hogy Franciaország már nem lassul tovább. FT.com

VG-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.