BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia 7,2 százalékos államháztartási hiánnyal zárta 2009-et

Románia államháztartási hiánya tavaly elérte a bruttó hazai termék (GDP) 7,2 százalékát, így az ország teljesítette a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelmegállapodásnak erre vonatkozó feltételét - közölte hétfőn a román pénzügyminiszter.

Sebastian Vladescu elmondta, hogy a deficit elérte a 36,4 milliárd lejt (8,8 milliárd eurót). A konszolidált költségvetés bevételei 5,4 százalékkal csökkentek tavaly a 2008-as évhez viszonyítva, a kiadások pedig 1,4 százalékkal nőttek. A szociális kiadások 9,8 milliárd lejjel (2,3 milliárd euró) nőttek, miután 2008 őszén a román kormány megemelte a nyugdíjakat, 2009 tavaszán pedig növelte a garantált minimális szociális nyugdíjak értékét is.

Az IMF szervezésében tavaly márciusban kötött csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú hitelmegállapodás szerint Romániának 7,3 százalék GDP-arányos államháztartási hiánycélt kellett tartania.

Az IMF idénre 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt szabott meg Romániának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.