BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

PM: pályán a költségvetés

Az előrejelzések szerint folynak be az adó- és járulékbevételek az államkasszába, ezért nincs szükség sem az éves, sem az első negyedévi hiánycél módosítására – szögezte le csütörtök délelőtti tájékoztatóján Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Március végére a PM 651,3 milliárd forintos hiánnyal számol az önkormányzatok eredménye nélkül, ami a GDP 2,5 százaléka. Ez magasabb a tavalyi első negyedéves deficitnél, ez azonban olyan egyszeri tételekre vezethető vissza, mint az év elején megugró kamatkiadások, a kórházak és a MÁV támogatása, vagy a közszféra keresetkiegészítése.

- Az államháztartási törvény szerint az országgyűlési választások első fordulója előtt 15 nappal a kormány és a kormányzati szervek részletes tájékoztatást kötelesek adni költségvetésük alakulásáról és állásáról – emlékeztetett Katona Tamás. Megjegyezte: a kormány és a kormányzati szervek már 30 nappal a választások előtt, vagyis ezekben a napokban elkészítik ezt a tájékoztatót, de előbb az Állami Számvevőszékhez kerülnek a dokumentumok, amely felülvizsgálja azokat. Katona Tamás leszögezte: a tájékoztatókat az ÁSZ a pénteki nap folyamán meg is kapja a PM-től.

Katona Tamás emlékeztetett: a PM a múlt hónapban -0,3 százalékról -0,2 százalékra módosította 2010-es GDP előrejelzését, amit az azóta megjelent makromutatók is alátámasztottak.

A bruttó hazai termék kapcsán megjegyezte: a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal csökkent a GDP, míg a tavalyi visszaesés összességében 6,3 százalék volt. Ez kedvezőbb a várakozásoknál, bár igaz, hogy a csökkenés még tavaly év végére sem állt meg teljesen. Az export azonban már pozitív tartományba lépett, így idén az első hónapokban már minden bizonnyal további növekedéssel számolhatunk ezen a területen – vélekedett a pénzügyi államtitkár. Hozzátette: a 26 095 milliárd forintos 2009-es GDP mintegy 100 milliárddal magasabb, mint a PM-ben korábban remélték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.