BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A görögök továbbra is Pató Pál elvét követik

Folytatódik a görög számháború, tegnapi hírek szerint már 135 milliárd euró értékű segélycsomagot kaphatnak a görögök, persze könnyen lehet, hogy az adat nem végleges – írja a Cashline.

Pár hónappal ezelőtt még 10-15, aztán 25-30 milliárd euróról beszéltek a piaci szereplők, aztán a "maÑana"- forgatókönyvnek megfelelően tovább duzzadt az összeg. A kérdés persze az, hogy miből fogják ezt a görögök visszafizetni, hiszen a tegnap kiszivárogtatott részletek értelmében továbbra sem mernek komolyabb intézkedéseket meghozni a görög politikusok. A közszféra béreinek fűnyírószerű megnyirbálása, a jövedéki adó és a forgalmi adó emelése egyáltalán nem nevezhető átfogó strukturális reformnak.

A genetikai kódolástól tehát nem tudnak szabadulni a görögök, továbbra is Pató Pál elveit követik, miközben a németek részben a választási hajrájuk miatt változatlanul ódzkodnak eddig komolyabb összegeket a kútba dobni (görögöknek adni). A probléma azonban az, hogy minél tovább nyúlik a rétestészta, annál drasztikusabb beavatkozások jönnek majd a görögöknél, ezt azonban természetesen senki nem akarja bevallani. És akkor még nem is tértünk ki a portugál, spanyol, olasz, belga stb. adósságtengerre...

Újra az amerikai GDP-re szegeződik a világ szeme, bár ez még csak az első adatközlés lesz, ami ugye oly sokat változhat még a következő hetekben. Mindenesetre a piaci konszenzus 3,4 százalékos évesített értéket vár, melyben egyes elemzőházak véleménye szerint a lakossági fogyasztás és a magánszektor beruházásai vihetik a prímet, míg a vállalati készletberuházások jóval alatta maradhatnak a tavaly negyedik negyedévben mért értékekhez képest, nem is beszélve az építőipari kiadásokról, amelyek tovább zuhantak az év első két hónapjában.

Ugyanakkor márciusban már lehetett némi élénkülést tapasztalni a lakóingatlan piacon, de ez nagymértékben köszönhető az április végén kifutó lakásvásárlási adókedvezményeknek is.

Nem egységesek a szakértők abban a tekintetben, hogy kiindulhat-e újabb nemzetközi válsághullám a görög adósságválságból, és hogy az mely országokat érintheti - olvasható a Világgazdaság elemzésében. Magyarország ugyan meglehetősen más helyzetben van, mint a mediterrán országok, de ha pánik törne ki a pénzpiacokon, az minden bizonnyal negatívan érintene minket is, még ha biztosít is némi tartalékot számunkra az IMF és az Európai Unió által folyósított hitelcsomag

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.