BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tűzkészültségben a görög „páncélököl”

Kísértetiesnek tűnik a hasonlóság a Görögország számára összeállított EU-IMF mentőcsomag, illetve a 2008-ban a nagy amerikai jelzálogkezelők megsegítésére kidolgozott washingtoni akció között – írja a Reuters kommentátora.

Neil Unmack szerint Hank Paulson akkori amerikai pénzügyminiszterhez hasonlóan az EU-ban sokan most is azt remélik, hogy a pénzpiacok megnyugtatásához elég a mentőcsomagot „töltött páncélökölként” a célra tartani, anélkül, hogy valóban el is kellene sütni azt.

Ez igaz lehet rövid távon, tekintettel azokra a hírekre, hogy a mentőcsomag hírére esett a görög állampapírok hozama, és az április 13-ára tervezett 1,2 milliárd eurós kötvénykibocsátás is lebonyolíthatónak tűnik.

Nem sokkal később azonban már komoly gondok jelentkezhetnek, tekintettel arra, hogy május végén 11 milliárd eurónyi hitel törlesztése válik esedékessé.

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy a mentőcsomag ellenére sem elképzelhetetlen az adósságok kényszerű átütemezése. Az sem kizárható, hogy a rendkívül fájdalmas megszorító intézkedéseket kiállni kénytelen lakosság követelni fogja: a terhekből ne csak ők, de a hitelezők is vegyék ki részüket.

Ilyen körülmények között pedig bármelyik pillanatban szükség lehet a görög páncélököl elsütésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.