BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Athén holnap kapja meg az első hitelrészletet

Holnap kapja meg Athén az első, EU-tól származó részletét a 110 milliárd dolláros nemzetközi segélycsomagnak.

A 14,5 milliárd eurós átutalás egy nappal azelőtt érkezik meg, hogy Görögországnak 8,5 milliárd euró értékben járnak le államkötvényei.

Az Athén megsegítésében ugyancsak résztvevő Nemzetközi Valutaalap már a múlt héten rendelkezésre bocsátotta hitelének első, 5,5 milliárd eurós részletét. Az így befolyó összesen 20 milliárd euró májusra és júniusra fedezi Görögország finanszírozási szükségleteit. A további részletek átutalása a deficitcsökkentő intézkedések negyedéves felülvizsgálatától függ majd.

Athén a segélycsomagért cserébe a GDP közel 14 százalékára rúgó kiigazítás végrehajtását vállalta. A megszorítások azonban csak akkor lesznek eredményesek, ha a növekedés és a beruházások ösztönzésével egészülnek ki - jelentette ki George Papandreu miniszterelnök.

A kormányfő azokra az aggályokra reagált, amelyek szerint a csomag fejében vállalt intézkedések még mélyebbé tehetik a recessziót, és így a fiskális célok teljesülését is meghiúsíthatják. Az ország gazdasága tavaly két százalékkal zsugorodott; az idén négy, jövőre pedig 2,6 százalékos visszaesés várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.