BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büdzsészigor, egyelőre - Érezteti hatását a görög "járvány"

Államháztartás. Magyarország több, az állam gazdálkodását tükröző mutató terén ma még a jobbak közé tartozik az Európai Unióban. A gazdaság – prognózistól függően – az ötödik vagy a hatodik a huszonhétből az idén várható költségvetési deficit alapján felállítható rangsorban. Kérdés persze, mi lesz az elkövetkező hónapokban.

Hiszen ha valóban adócsökkentést hajtana végre az új kormány, akár százmilliárdokkal is nőne a hiány. A felmerült szuperbruttósítás eltörlésével például 400 milliárd is kieshetne a büdzséből. Egyelőre azonban még tartjuk pozíciónkat.

Az államadósságot tekintve sem drámai a helyzet: a 78,9 százalékos 2010-es GDP-arányos tartozás még kisebb is az unió 79,6 százalékos átlagánál. A jelen körülmények között példásnak nevezhető magyar költségvetési fegyelem már az úgynevezett törlesztéskockázati biztosítási ügyletek (CDS-ek) árában is megmutatkozik.

Hazánk kockázati felára tavaly tavasszal, a gazdasági válság legmélyén sem lépett túl a 630 bázisponton, jelenleg pedig a 230–240 bázispontos tartományban mozog ötéves időtávra.

A cikk itt folytatódik, lapozzon!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.