BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GDP: kifelé a gödörből

A nyugat-európai kereslet növekedésének köszönhetően elindult kifelé a recesszióból az EU 2004-től csatlakozott tagállamainak zöme.

A szerdán közzétett első negyedéves európai GDP-adatokból ugyanakkor az is kiderült, hogy az eurózónának távolról sem akkora a lendülete még, hogy garantálni tudná a többiek tartós fellendülését. 

Egyelőre még csalódást keltett Csehországban az első negyedévi, 0,2 százalékos növekedés. Előzetesen 0,4 százalékos GDP-bővülésre számítottak Prágában.

Kedvező a megítélése a magyar GDP 0,1 százalékos bővülésének is. A két adat az elemzők szerint azt mutatja, hogy a két ország elindult kifelé a recesszióból.

Gyengén indult a 2010-es év az eurózónában a GDP növekedését tekintve is. A közzétett első negyedéves adatok minimális, 0,1-0,2 százalékos bővülésről tanuskodnak.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.