BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Messze még az euró: nem teljesítünk egy kritériumot sem

Még az euróbevezetés céldátumának kijelölésétől is messze vagyunk, ám továbbra is célunk a belépés. A devizahitelek terjedéséért nem vállalt felelősséget az MNB. A jegybank friss konvergenciajelentése új gazdasági modellt szorgalmaz.

A devizahitelek között a problémás kihelyezések aránya nem magasabb, mint a forinthitelek esetében – jelentette ki Simor András jegybankelnök a jelentést bemutató sajtótájékoztatón.

Azt azonban elismerte, hogy a devizahitelesek körében 80-100 ezren kerülhettek nehéz helyzetbe. A devizahitelezés nem a mostani jegybanki vezetés idején kapott lendületet, hanem még az előző vezetés alatt – emelte ki Simor, aki elutasította, hogy felelős lenne az MNB a devizaadósság megugrása miatt. Már 2001-től felhívta a figyelmet a monetáris hatóság erre a veszélyre, ám nem rendelkezett hatékony eszközzel a folyamat csillapítására.

Továbbra sem határozta meg a jegybank az euróbevezetési céldátumot, azt egyébként a kormánnyal közösen teheti meg, várhatóan két éven belül. Mint arra már korábban az EU konvergenciajelentése is rámutatott, most az MNB-é is megerősítette, hogy nem teljesítünk egyetlen maastrichti kritériumot sem.

Kulcsfontosságúnak tartja a jegybank a fegyelmezett fiskális politikát, bár az önmagában a reálgazdaság felzárkózásához nem elég. A külső eladósodásra épülő növekedési modellt elvetné a jegybank, helyette a belső megtakarításokra alapozna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.