BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Települések kutyaszorítóban

A mintegy 469 milliárd forint értékű önkormányzati kötvények 88 százaléka devizaalapú, miközben a települések bevételei szinte kizárólag forintban denomináltak – ez is növelheti az ilyen módon eladósodott települések problémáját a törlesztéskor.

Az e formában összegyűjtött adósság 280-300 településre koncentrálódik, szinte csak a megyei jogú és egyéb, nagyobb városokra. 2005 óta engedi a törvény, hogy a kötvények hitelfedezeteként nevesítsék az önkormányzatok kezelésében – de nem tulajdonában – lévő vagyontárgyakat is.

A települések a kötvényekből származó bevételeket a működési költségek fedezésére, városszépítési projektekre s az uniós pályázatok önrészének biztosítására fordították. A teljes önkormányzati vagyon 11-12 ezer milliárd forintra tehető, de erről pontos kimutatás az utóbbi húsz évben nem készült.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.