BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB továbbra is 4,5 százalékos GDP-arányos hiányt vár

A jegybank pénteken közleményben rögzítette, hogy kitart 4,5 százalékos GDP arányos hiányprognózisa mellett, s úgy látja javul t az ország külső és belső pénzügyi egyensúlya.

A közlemény hangsúlyozza: az elmúlt időszakban a magyar gazdaság külső és belső egyensúlyában jelentős javulás következett be, ahogy azt a Magyar Nemzeti Bank szerdán közzétett ­„Jelentés az infláció alakulásáról” című kiadványa is kiemeli.

A folyó fizetési mérleg többletet mutat, és az ország külső finanszírozási képessége az elkövetkező két év során várhatóan fennmarad. A 2010-re megfigyelt kiadási és bevételi trendek 4,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányra utalnak. Bár a költségevetési folyamatok a hiány némi túllépését jelzik a költségvetési törvényhez képest. Az állami tulajdonú vállalatok felhalmozott adóssága nem veszélyezteti az államháztartási pénzügyek fenntarthatóságát, mivel az adósságok esetleges átvállalása csupán egyszeri növekedést idézne elő a hiányszámokban - sorolta az MNB.

A globális konjunktúra következtében Magyarországon véget ért a recesszió, jóllehet, a belső kereslet továbbra is gyenge. Jóllehet az importált nyersanyagár-infláció magasabb infláció irányába mutató kockázatokat rejt magában, a Magyar Nemzeti Bank továbbra is elkötelezett a 3 százalékos inflációs cél elérése mellett - szögezte le a jegybank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.