BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdekegyeztetés: a kormány még mindig húzza az időt

Kezdjen párbeszédet a kormány a munkavállalók és a munkaadók képviseleteivel az Országgyűlésnek már benyújtott, mindkét szférát érintő törvényjavaslatokról, illetve a miniszterelnök 29 pontos akciótervének még nem realizálódott tételiről - ezt kérték a Duna Televízió csütörtök esti háttérműsorában nyilatkozó érdekképviselők.

Mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldal levélben kéri Matolcsy György gazdasági minisztert, hogy hívja össze az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), és vitassák meg a munkavállalókat és a munkaadókat egyaránt érintő, már a parlament elé került törvényjavaslatokat - derült ki a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának csütörtök este nyilatkozó érdekképviseleti vezetők szavaiból.

Fehér József a közszolgálati munkavállalók nevében elmondta: nekik is érdekük, hogy jól működjön a gazdaság, a vállalkozók terhei csökkenjenek. Gondjuk azzal van, hogy nem tudják, a huszonkilenc ponton belül mi mit jelent.

Példaként említette, hogy az akcióterv bejelentése után két napon át arról szólt a sajtó, hogy a közszolgálat teljes körében tizenöt százalékos bértömeg-csökkentés várható; utóbb kiderült, hogy ez egy szűkebb kört, az állami vállalatokat érinti.

A munkaadók számára "egyértelműebbek" az akcióterv mondatai: a társasági adó változása, vagy a Széchenyi-tervvel kapcsolatos miniszterelnöki szavak egyértelmű és jó üzenetek. Viszont a részletekre mi is kíváncsiak lennénk - szögezte le Dávid Ferenc VOSZ-főtitkár.

Védelmébe vette ugyanakkor a szakszervezeti kollégája érveit, mondván: a munkavállalók szempontjából a miniszterelnöki akcióterv egyes elemeinek már az iránya is bizonytalanságot válthatott ki; példaként a személyi jövedelem adóztatását említette. 

Dávid Ferenc megerősítette: ők régóta szeretnék, ha a munkavállalói minimálbért megadóztatnák, a közös közteherviselés jegyében. Azt viszont kizártnak nevezte, hogy a minimálbér-emelés kapcsán a minimálbéresek nettó jövedelme csökkenjen. "Ilyen nem fordulhat elő, ezzel kár is riogatni" - szögezte le.

Úgy látja: mivel 2013-ig vezetné ki a kormány a rendszerből az adójóváírást, ebbe három minimálbér emelés "fér bele". Ezekkel, illetve a munkaadói járulékok esetleges csökkentésével két és fél, három éves átmenetben elérhető, hogy a nettó pozíciók ne romoljanak, esetleg picit javuljanak, ha az ország helyzete ezt megengedi - mondta. 

Dávid hozzátette: az üzenet a kormány részéről jó, abban viszont igaza van a munkavállalói oldalnak, hogy jó lenne tudni a részleteket.

„Jó lenne beszélni a részletekről, mert ennek hiánya miatt vannak félreértések és a kicsit neuralgikus hangulat. Nem kell ettől félni, ki kell mondani, hogy nettó pozícióromlás nem lehet"- szögezte le a VOSZ képviselője.

A VOSZ szerint a helyzet könnyedén feloldható lenne azzal, ha a kormány összehívná az Országos Érdekegyeztető Tanácsot. Megjegyezte: nem csak a törvényi háttér írja elő a társadalmi párbeszédet, hanem a józan paraszti ész is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.