BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MSZOSZ: alig nőnek idén a keresetek

Az eddig megkötött munkahelyi bérmegállapodások 0-10 százalékos átlagos kereset-növekedés között mozognak, jellemzően 3-4 százalék körüli centrummal. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezeken a munkahelyeken a munkavállalók reálkeresete 2010-ban éppen csak szinten marad, vagy inkább csökkenni fog – állítja a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ).

Az MSZOSZ elemzése szerint mindez annak ellenére várható, hogy a KSH 2010. májusi adatai szerint az ez évi január-márciusi ipari termelékenység az egy évvel korábbit 14,7 százalékkal haladja meg, az erre az évre előre jelzett GDP-növekedés pedig várhatóan 0,5 százalék körül fog mozogni. 2010-ben tehát várhatóan ismét igen jelentősen elszakad egymástól az ipari termelékenység és a keresetek alakulása, mégpedig a munkavállalók kárára.

A természetbeni juttatások a legtöbb munkahelyen az adóztatás ellenére is megmaradtak, igaz csökkentett összegben, mely a munkavállalók számára jövedelem-kiesést okozott. Továbbra is a legelterjedtebb az étkezési hozzájárulás, melyet azonban a 2010-es évben jellemzően meleg étkezési-utalványként adnak ki, a hideget teljesen megszüntették.

A visszajelzések szerint csökkent az iskolakezdési támogatást nyújtó munkahelyek száma. Ugyanakkor vannak olyan juttatások, amelyekben továbbra is csupán a dolgozók kis hányada részesül. Ilyen főként az üdülési csekk, ami még ma sem elsősorban a munkavállalóknak jutó kedvezmény.

Összességében megállapítható, hogy a 2010. évi bértárgyalások tapasztalatai szerint ebben az évben talán sikerül teljesíteni a reálkeresetek szinten tartását, de elsősorban a „legszegényebb” ágazatokban és különösen a versenyszféra fizikai foglalkozású munkavállalói körében nagy a veszélye a reálkereset-csökkenésnek.

Ennek valószínűségét növeli a garantált bérminimum várható reálértékének csökkenése is, hiszen a jelenlegi 3,9 százalékos inflációs előrejelzés mellett a garantált bérminimum reálértékének változása -1,2 százalék körüli, és a versenyszférában a garantál bérminimum környékén foglalkoztatottak aránya kb. 20 százalékos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.