BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több lett az állás tavaszra

Majdnem egy év után először javult a munkanélküliségi mutató, de még korai trendfordulót emlegetni

Lényegesen javult a foglalkoztatás a tavaszi hónapokra, de szakértők egyelőre óvatosak a prognózisaikkal kapcsolatban. A múlt havi 11,8-et követően 11,4 százalékos munkanélküliségi adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal a március–májusi időszakról.

Ezt megelőzően tíz hónapig folyamatosan rosszabb adatok jöttek ki, a válságot megelőzően még 8 százalék alatt volt az állástalanok aránya a 15–74 évesek körében. Ezzel nagyjából az uniós átlagnak megfelelő mértékben emelkedett a ráta nálunk is, csak itthon sokkal alacsonyabb foglalkoztatási szint mellett történt mindez.

A munkanélküliség szintje a férfiaknál 1,8, a nőknél 1,4 százalékponttal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest. Valószínűleg az okozza az eltérést, hogy a tavalyi nagy leépítések elsősorban a fizikai foglalkozásúakat érintették, és ebben a körben több a férfi. A magasabb képzettségűeket – amellett, hogy az elbocsátásuk is költségesebb – nehezebb pótolni, amikor véget ér a válság, és a növekedéshez újra több munkaerőre lenne szükség.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.