BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A sógorok is adósságcsapdával küzdenek

A munkahelyek elvesztése a fő oka annak, hogy 748 ezer osztrák polgár nem képes többé törlesztenie a felvett hiteleit és számláit - írja a Die Presse.

Az Osztrák Nemzeti Bank felmérése szerint - 124 milliárd eurónyi banki tartozással rendelkeznek. Minden tizenegyedik osztrák polgár, 748 ezer fő az utóbbi egy évben legalább egyszer esett késedelembe, 383 ezer személy pedig vagy késve, vagy egyáltalán nem fizetett.

Az Osztrák Nemzeti Bank jelentése szerint az átlagos adósság összege tavaly 74 473 euró volt az előző évi 77 512 euróval szemben. Ez ugyan némi csökkenést jelez, ám a 2005-ös 60 661euróhoz képest még így is jelentős a növekedés. Az eladósodás okait taglalva az osztrák jegybanki jelentés arra is rámutat, hogy miközben korábban főleg életmód gondok álltak az eladósodás mögött, addig mostanra az elmaradás fő oka a munkahely elvesztése - írja a Die Presse.

Az az 52 613 személy (27,3 százalék), akik tavaly az adósságukkal kapcsolatban tanácsadót kerestek fel, a munkahelyük elvesztését és az ehhez köthető jövedelemcsökkenést jelölték meg helyzetük okaként. Az ügyfelek 17,7 százaléka pedig egyszerűen nem tud a pénzzel bánni, és túlköltekezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.