BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP és az FHB át fog menni a stressz teszten

Váratlan a Moody's felülvizsgálati bejelentése, azonban nem várható jelentősebb piaci reakció a hírre. A felülvizsgálat ugyanakkor tükrözi a piaci hangulatot.

A megkeresett piaci elemzők elmondták, hogy nagy ellentmondás a Moody’s felülvizsgálati bejelentése, hisz a hét elején még úgy nyilatkoztak a londoni elemzők, hogy nem szükséges a magyar államadóság „Baa1” osztályzatának lefelé minősítése.

Barta György, a Cib Bank elemzője megkeresésünkre elmondta: a Moody’s lassabban reagál a piaci eseményekre, ezt tükrözi az is, hogy jelenleg náluk a legerősebb a magyar államadóság besorolása. Ezért sem várja, hogy más hitelminősítő intézetek módosítanák a magyar adóság osztályzatát. A jelenlegi felülvizsgálat véleménye szerint ugyanakkor tükrözi a piaci hangulatot. A piacok haladékot adtak a magyar kormánynak a jövő évi fiskális politika meghatározására és az IMF megállapodás megkötéséhez.

A pénteken nyilvánosságra hozandó stressz tesztekről elmondta, hogy azok várhatóan nem lesznek nagy hatással a pénzpiacokra. A túl jó eredmények a piacok számára a teszt hiteltelenségét tükrözhetik, így ebben az esetben nem várható piaci reakció. A teszten meg nem felelő bankok száma valószínűleg nem lesz nagy, a néhány spanyol bank, mely elbukhat a teszten, hosszú távon nem lesz hatással az euró árfolyamra, hisz a spanyol kormány már készen áll egy esetleges feltőkésítési programra. Nem valószínű, hogy magyar vonatkozása lesz a nyilvánosságra kerülő eredményeknek, legfeljebb, hogy a régiós devizák javíthatnak, ezekkel együtt emelkedhet a forint is, ez azonban csak rövid távon érvényesül.

Eltúlzott reakciónak tartja a Moody''s lépését Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Mint mondta, a  bankadó ugyan torzíthat a gazdasági növekedés kilátásain ugyanakkor a kormány gazdaságélénkítő tervei, mint a Széchenyi program beindítása és a kkv szektor terheinek csökkentése ellensúlyozhatja ezeket a negatív hatásokat. Egyelőre a pozitív külső konjunktúra is támogatja a magyar gazdaságot. A Takarékban elemzője elmondta, hogy várhatóan az OTP Bank és az FHB át fog menni a stressz teszten és nem is várható nagyobb piaci reakció.

A hét elején még tarthatónak találta a Moody’s a magyar besorolást, így váratlannak találja a pénteken bejelentett felülvizsgálatot Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője. Ugyanakkor elmondta, hogy várhatóan egy esetleges leminősítés sem válthat ki nagyobb piaci reakciókat mivel a Moody’s-nál magasabb a magyar államadóság besorolása, mint más hitelminősítő intézeteknél. A piacok egyelőre kivárnak és mindenképp megnyugtató hatással lehet a forintra és a magyar államadóság besorolására egy újabb IMF megállapodás.

A stressz tesztről elmondta, hogy annak célja a piaci bizalom erősítése és a vártnál jobb eredmények akár hiteltelennek tüntethetik fel a piacok számára. Ezért sem várható komolyabb piaci reakció, pozitív reakciót akkor válthat ki a piacokból, ha az eredményeket részletes számadatokkal támasztják alá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.