BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nőknek elég lesz 40 év munka a nyugdíjhoz, a férfiakról még nem tárgyaltak

Nyugdíjba mehetnének negyven évi munka után, életkortól függetlenül a nők januártól a kormány tervei szerint. A döntés több tízezer nőt érinthet.

Januártól negyven év munka után – életkortól függetlenül – nyugdíjba mehetnek a nők. „Ez több tízezer nőt érinthet és a teljes jogú öregségi nyugdíjat megkapják” – fogalmazott Iván László, a Fidesz nyugdíj- és idősügyi szakpolitikusa. A kormány már döntött erről, a parlament az őszi ülésszakon pedig szavaz az ügyben. A férfiak kedvezményes nyugdíjazásáról azonban még nem tárgyalt az Orbán-kabinet. Az viszont biztos, hogy az előre hozott nyugdíjazás rendszerében alapvető változtatásokat a közeljövőben nem kíván tenni. „A nyugdíjak reálértéke nem fog romlani, a kormány megállítja a romlást” – szögezte le Iván László. Szerinte a Gyurcsány-korszak szocialista kormányai megélhetési válságba sodorták a nyugdíjasokat. Úgy látja: az MSZP-kormányok elhibázott gazdaságpolitikájának köszönhetően évek óta csökken a nyugdíjak reálértéke, a nyugdíjas infláció mértéke évek óta meghaladja az átlagos pénzromlás mértékét, a megszorítások, áremelések és adóemelések fő vesztesei pedig a nyugdíjasok voltak.

Nem tudni azonban, hogy folytatják-e a nyugdíjkorrekciós programot, megőrzik-e a méltányossági nyugdíjemelést, 2011-től kifizetik-e a törvénybe foglalt nyugdíjprémiumot, és mi lesz a sorsa a nyugdíjkorhatár-emelésnek. Orbán Viktor miniszterelnök a kampányban határozott nemet mondott a korhatáremelésre, és úgy nyilatkozott: olyan nyugdíjrendszert örököltek az előző kormánytól, amely harminc évig fenntartható, működése drasztikus beavatkozást nem igényel. „Ha van egyéni számlavezetés, az emberek rendszeres tájékoztatásával, akkor tudják majd, hogy mire számíthatnak. Ha előbb megy valaki nyugdíjba, akkor a nyugdíja kevesebb lesz, ha később, akkor több. Ez a rugalmasság enyhítheti a korhatár emelésének kényszerét” – mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

A szocialisták szerint az, hogy negyven évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet, azt jelenti: a nők nem nyugdíjba mennek, hanem éhen halni, mert ez a svéd modellel ötvözve olyan alacsony nyugdíjat jelent, hogy csupán koldusnyugdíj jutna a nőknek „Ráadásul másoknak tovább kellene dolgozni, hogy legyen járulék. Tovább rontja a helyzetet, hogy ha többen mennek hamarabb nyugdíjba mint jelenleg, akkor csökkenni fog az utalható pénz összege” – közölte az MSZP.

Nyugdíjügyben amúgy akár népszavazás is lehet, múlt pénteken az Országos Választási Bizottság ugyanis hitelesítette azt a kérdést, miszerint aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik, automatikusan elmehetne nyugdíjba, és nyugdíjának összegét nem csökkenthetnék. A vegyipari szakszervezet által jegyzett javaslat lényege az, hogy akár már 54 évesen is elmehet nyugdíjba az, aki letöltötte a szükséges szolgálati időt. Ez elvileg nem érinti a költségvetést és a munkáltatók járulékfizetési fegyelmezettségén is javíthat, mert a szolgálati idő összegyűjtése miatt maguknak a dolgozóknak is érdekükben áll majd rendszeresen ellenőrizni, fizeti-e utánuk a munkáltató a járulékokat.

Mire készül ősszel a kormány?
A parlament elé terjesztette a kormány az őszi törvényalkotási programját, amely negyvenkét javaslatból áll. A legfontosabb tervek között a 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése, valamint az APEH és a vám- és pénzügyőrség összevonásához szükséges jogszabályok megalkotása szerepel. Rendeznék a jelzáloggal terhelt ingatlanok tömeges árverezéséből és a fizetési kötelezettségeiket teljesíteni nem tudók utcára kerüléséből fakadó problémákat is. Az elképzelések között van a gyes és a gyed újraszabályozása, valamint a gyes melletti nyolcórás munkavégzés tilalmának visszaállítása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.