BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsuló infláció és növekvő munkanélküliség Csehországban

Csehországban júliusban átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 1,9 százalékkal haladták meg a tavaly júliusit. Júniusban 1,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció, tavaly júliusban pedig 0,3 százalékos.

A júliusi infláció megfelelt a piaci várakozásnak, de gyorsan közelít a Cseh Nemzeti Bank 2 százalékos folyamatos céljához. Mindazonáltal piaci elemzők nem aggódnak a kamat miatt, hiszen maga a jegybank korábban 2,0 százalékot jelzett júliusra, és középtávra - a jövő év második felének hónapjaira - is átlagosan 1,9 százalékos tizenkét havi inflációt jósol.

A cseh központi bank utoljára májusban csökkentette alapkamatát, akkor negyed százalékponttal 0,75 százalékos történelmi mélypontra engedte le a kéthetes refinanszírozási rátát.

Júliusban - szintén a cseh statisztikai hivatal hétfői jelentése szerint - a munkanélküliség 8,7 százalékra emelkedett a júniusi 8,5 százalékról. Tavaly júliusban 8,4 százalék volt az állástalanok aránya Csehországban.

Csehországban 2008. januárban és februárban mérték az évtized legnagyobb tizenkét havi inflációját, mindkét hónapban 7,5 százalékon. A gazdasági növekedés táplálta nagy inflációs nyomásnak a világgazdasági válság vetett véget, és alig sikerült elkerülni a deflációt: ebből a szempontból a legrosszabb hónap tavaly október volt, 0,2 százalékos tizenkét havi árcsökkenéssel. Az idei év 0,7 százalékos tizenkét havi inflációval kezdődött, és azóta fokozatosan gyorsul az ütem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.