BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízszázalékos áfa az élelmiszerekre - Mit hozna a javaslat?

Legalább 55, de inkább 60-65 milliárd forintnyi adóbevétel-kiesést okozna, ha az élelmiszerek általános forgalmi adóját egységesen 10 százalékra csökkentenék. Élelmiszer-ipari szervezetek, szövetségek régóta javasolják, hogy a jelenlegi 25, illetve 18 százalékos áfát a már említett mértékre kellene levinni.

A forgalom fellendülésén túl ettől azt remélik, így sikerülne visszaszorítani a jelenleg tetemes feketekereskedelmet. Ennek mértékét ágazati képviselők átlagosan a forgalom 30 százalékára becsülik, ám egyes termékpályák esetében ennél is magasabb lehet: számítások szerint a zöldség-gyümölcs kereskedelemnek a 40 százaléka zajlik „áfamentesen”.

Biztató az élelmiszer-ipari szervezetek számára, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumban áfacsoportot hívtak életre a lehetséges adócsökkentéssel kapcsolatos számítások elvégzésére. A piaci szereplők szerint mindenképpen lépni kellene. Az élelmiszerekre háruló 18, illetve 25 százalékos magyar forgalmi adó uniós összevetésben is magasnak számít.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.