BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bloomberg: Nehéz helyzetben a magyar devizahitelesek

A magyar lakosság nagyrészt devizában adósodott el, a frank erősödése egyre nagyobb teher a hiteleseknek, ingatlantulajdonosoknak - hívta fel a figyelmet a Bloomberg.

A Bloomberg felhívta a figyelmet a svájci frank folyamatos erősödésére a magyar devizával szemben. A magyar lakosság hiteleinek nagy része devizában van denominálva, a svájci frank folyamatos erősödése növeli a bedőlések kockázatát.

Az ingatlantulajdonosok helyzetét nehezíti a svájci frank folyamatos rekorddöntése – számol be a Bloomberg. Az euró délelőtt 289 forintba került, ami a leggyengébb napi árfolyam július 20-a óta. A kötvényhozamok is ugrottak, a 2013-ban lejáró 6 bázisponttal.

A frank jelenleg 225,5 forint körül kapható a bankközi devizapiacon.

A pillanatnyi árfolyamot itt megtekintheti!

A forint második napja újabbnál-újabb történelmi mélypontra esik a frankkal szemben. A magyar adósság 7,3 ezer milliárd forint (32 milliárd dollár) devizában denominálva, melyből 69 százalék lakossági hitel. Ebből 82 százalék svájci frankban van jegyezve a nemzeti bank adatai szerint – emlékeztet a Bloomberg.

„A piac továbbra is szkeptikus Magyarország tekintetében”, írta a Commerzbank frankfurti devizastratégája. „A frankhitelesek számára nehéz helyzetet teremt a mostani állapot” – mondta Ulrich Leuchtmann. „Az adósságuk tovább emelkedik.”

A Bloomberg hozzátette: Magyarország volt az első Európai Uniós tagállam, akit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentett meg a válság kirobbanása után. Orbán Viktor azt mondta, nem törekszik újabb hitel megállapodásra. Az IMF-kölcsön októberben lejár – emlékeztetett a Bloomberg.

A gyengébb deviza növeli az inflációs várakozásokat – vélekedett a PNB Paribas elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.