BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maradt a rekordalacsony EKB-kamat

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki ülésén változatlanul rekordalacsony szinten hagyta az irányadó rátát.

Már 16. hónapja változatlan 1 százalékos szinten hagyta az EKB az alapkamatot az elemzői várakozásoknak megfelelően. A Reuters hírügynökség által felkeresett közgazdászok nem várják az alapkamat változását a jövő év végéig.

Az elemzői vélemények szerint az ilyen törékeny piaci helyzetben, mint minden központi bank az EKB is kénytelen óvatos döntéseket hozni. Ugyan az elmúlt negyedévben Németország rekord növekedést (2,2 százalék) ért el, azonban Görögország még mindig recesszióban van, Portugáliában és Spanyolországban csupán egy tizede (0,2 százalék) a a GDP-adat a német növekedésnek.

Az elemzői vélemények szerint az EKB-nak felül kell vizsgálnia az idei évre vonatkozó növekedési adatát, mely elérheti éves szinten az 1 százalékot az eurózónában, azonban nem várható jövőre újabb dinamikus növekedés csupán 1,2 százalékos gyarapodás valószínűsíthető.

Az inflációs célokról elmondták, hogy várhatóan jóval az EKB által felsőhatárként meghúzott 2 százalék alatti 1,5 százalékos emelkedés várható, jövőre pedig ezt csak kismértékben meghaladó 1,6 százalékos infláció valószínűsíthető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.