BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Demján: a közszféra megszorítása indíthatja be a növekedést

A gazdasági növekedés beindulásához csak a kormány működésén megtakarított összegek jelenthetnek többletforrást, ezek mértékét pedig csak hétfőn tudjuk meg – mondta Demján Sándor, az InfóRádiónak.

A kormány a kisebbik rosszat választotta a szektorális különadók bevezetésével, így a kis- és középvállalatok mentesülnek ezen terhek alól, márpedig a gazdasági fejlődés beindulása ezeken a cégeken múlik, emelte ki Demján.

A nagyvállalkozó szerint nem kellene csökkenteni a járulékot, hanem minden energiát az exporttermelés ösztönzésére kellene fordítani, mert ez adhat alapot arra, hogy dinamikusabb legyen a növekedés.

Jövőre a vártnál kisebb gazdasági növekedésre számít Demján, aki szerint valószínűleg emiatt kellett a válságadókat kivetni.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a kormány három ágazatra összesen mintegy 160 milliárd forintnyi „válságadót” vet ki a kabinet. A miniszterelnök szerint így lehetséges, hogy a legkisebb cégeket ne sújtsa. A magánnyugdíj-pénztárak esetében a járulékok, átirányítására lehet számítani: a magánkasszák rovására, az állami büdzsé javára.

A kormány a távközlési az energia és a kereskedelmi szegmensre kivetett különadója elég mozgásteret ad arra, hogy a tervezett adócsökkentéseket meglépje, ugyanakkor a kiadási oldalon is átalakításokra lesz szükség – mondja a lapunknak nyilatkozó szakértő.

A kormány magán kezdi a spórolást, és a készülő 2011-es költségvetésben ezt az elvet érvényesíti – jelentette ki a Matolcsy György által vezetett minisztérium.

Az MKKSZ hétfő délután jelentette be, hogy tudomása szerint a költségvetési szerveknél 5 százalékos költségcsökkentést tervez az állam. A foglalkoztatotti létszám általános 5 százalékos, a háttérszerveknél 10 százalékos csökkentést ír elő a költségvetési szervekre vonatkozó körirat az MKKSZ szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.