BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fékezett megszorítások

Csehországban a cél a 3 százalékos hiány, de a tempó lassabb

A cseh parlament első olvasatban elfogadta a jövő évi költségvetést, amely sokkal lassabban, de ugyanoda tart, mint a magyar: a háromszázalékos költségvetési hiány felé. Nemcsak a tempó merőben más azonban (csak 2013-ra kell elérniük a 3 százalékos GDP-arányos hiányt), de eszközeiben is. A júliusban hivatalba lépett jobbközép kormányfő, Petr Necas a jól bevált recept mellett döntött: a közkiadásokat kívánja drasztikusan lefaragni. 2009-ben a hiány 5,8 százalékos volt, ez volt eddig a mélypont a Szlovákiától való elválás, 1993 óta. Az idén 5,3 százaléknál tartanak.

A terv alapja egyfelől a gazdasági növekedés beindulása, amely jövőre a becslések szerint 2,3 százalékos lesz. A másik pedig a megszorítás. Jövőre 10 százalékkal csökkentik az államháztartás kiadásait. A kabinet nem rettent vissza attól sem, hogy szeptemberben ez ellen mintegy 30 ezer rendőr, tűzoltó és egészségügyis vonult utcára. Öt százalékkal  tervezik megkurtítani az állami beruházásokat, a szociális kiadásokat pedig mintegy 10 milliárd koronával.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.