BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas demonstrációk a megszorítások ellen - Sztrájkol Európa

Európa szerte sztrájkolnak a munkavállalók. Több napja tartanak a demonstrációk Görögországban, Franciaországban és Romániában.

Szerdán spontán sztrájkba kezdett több száz romániai közalkalmazott, tiltakozásul jövedelemcsökkenésük ellen. A dolgozók azért elégedetlenek, mert a már korábban bejelentett 25 százalékos általános bércsökkentés mellett a teljesítménypótlékukat is megvonták.

Emil Boc miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy az államnak nincs pénze ezeknek a pótlékoknak a folyósítására. A pénzügyminisztérium vezetői szerint a kabinet beépítené a bérkiegészítő pótlékokat a fizetésbe. A kormány azért akarja beépíteni a bérekbe a pótlékokat, mert ez utóbbiak jelentősen megnövelték a közalkalmazottak jövedelmét, és voltak olyan hónapok, amikor a pótlékok a bérek kétszeresét is elérték.

Görögországban folytatódik a szerdán kezdődött sztrájk. A vasúti dolgozok további 24 órával hosszabbították meg munkabeszüntetésüket a görög állami vasúttársaság átalakítása ellen tüntetve így.

A rohamrendőrök csütörtökön feloszlatták a leghíresebb idegenforgalmi látványosságnál, az Akropoliszon tartott tüntetést, ahol a kulturális szféra dolgozói és a vasutasok tartották sztrájkjukat.

Franciaországban tovább folytatódik a kedden indult általános sztrájk. Sztrájkolnak a tanárok, egészségügyi dolgozók, a postások és távközlési és energiaipari dolgozók is. Az utcai tüntetésekkel párhuzamosan több szektorban, köztük a közlekedésben ezúttal határozatlan idejű sztrájkba kezdenek a munkavállalók.

Leállt vagy minimális teljesítménnyel dolgozik egy kivételével az összes francia olajfinomító az országos sztrájkhullám következtében. Szakszervezeti vezetők szerint néhány napon belül fennakadások lehetnek az üzemanyag-ellátásban, mivel a finomítók leállása mellett a sztrájkolók több nagy raktárat és kikötőt is blokád alá vontak. Párizs egyelőre hajthatatlan: elemzők szerint Nicolas Sarkozy elnök nem szándékozik a múlt héten bejelentett engedményeknél többet kínálni a nyugdíjreform kapcsán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.