BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korruptabb hely lett Magyarország

Tavaly óta a régiós átlagnál is erőteljesebben érzékelik Magyarországon a korrupciót a gazdasági szereplők. Megelőző intézkedéseket javasol a Transparency International, az elszámoltatás nem elegendő a probléma kezelésére.

Litvánia és Lengyelország is megelőzi Magyarországot a Transparency International korrupciós indexe szerint – jelentette a szervezet. Hazánk négy helyet esett vissza a rangsorban tavaly óta, és a korrupció érzékelése a régiós átlagnál is magasabb. A felmérés alapján tízes skálán 4,7 ponttal az 50. helyen állunk a nemzetközi rangsor szerint (178 ország szerepelt ebben). A lista elején Dánia, Új-Zéland és Szingapúr áll 9 pont feletti eredménnyel, míg Irak, Afganisztán és Mianmar mögött Szomália zárja a sort, 1,1 ponttal. Hazánk esetében az üzleti szektor véleménye romlott leginkább. A piac mihamarabb hatékony fellépést vár a kormánytól – kommentálja a szervezett a kapott eredményeket.

Alexa Noémi, a szervezet magyarországi vezetője szerint amíg nincs a korrupció kezelésére irányuló kormányzás, addig nem lehet javítani az eredményünkön számottevően. Azokban az országokban romlott leginkább az index, amelyeket erőteljesebben érintett a gazdasági válság. Magyarország egy közepesen korrupt ország, már évek óta 5 körül ingadozik a pontszámunk. Ha történt volna érdemi lépés, akkor a szakértő szerint emelkedett volna az indexünk, és nem csak a választások körül lenne a mostanihoz hasonló ingadozás. Mindez gazdasági fejlettség és versenyképességi szempontból is kedvezőtlen, mára ugyanis elveszítettük vezető helyünket az új EU-tagországok körében.

Az átfogó korrupcióellenes politika hiánya mellett a választásokkor rendszerint megszaporodó korrupciós ügyek is rontottak a helyzetünkön. Hogy legalább a régiós szinten maradhassunk átfogó stratégiát javasol az intézet. Ebből Alexa Noémi elmondása szerint van is jelenleg három, ám arra is szükség lenne, hogy forrásokat biztosítson, az eddigi intézkedések nem mutattak ebbe az irányba. A közbeszerzések 65-70 százalékban érintettek a korrupció által, a pártfinanszírozás átláthatatlan, és bizonyítottan törvényt sértenek a pártok, ám semmi nem történik – hívta fel a figyelmet a szakember. A kétharmados többség miatt bizakodik abban, hogy ez a rendszer megreformálódhat.

Átláthatóbb és hatékonyabb bírósági rendszert javasol a Transparency, amely kulcsfontosságú, az ítélkezés függetlenségének biztosítása elengedhetetlen. A demokratikus intézményrendszer fékjeinek és ellensúlyainak megőrzésére, erősítésére kell törekedni (ÁSZ, PSZÁF, GVH). Az elszámoltatások mellett a megelőzésre kellene koncentrálni, amely hosszú távon kifizetődőbb, és csak ez tudja biztosítani hosszabb távon is az eredményeket.

Az EU-elnökséggel kapcsolatos közbeszerzéseket is bírálta Alexa Noémi, a gyorsított beszerzési eljárásokat is lehetne átlátható módon bonyolítani, például a civil monitorozás bevezetésével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.