BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: százmilliárd hiányzik a büdzséből

Nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány; a tavalyi büdzsében szereplő 3,9 százalék helyett ugyanis "a mostani tudásunk szerint" 4,4 százalék lesz a deficit - jelentette ki a miniszterelnök a TV2 Tények Este című műsorának adott interjúban.

A miniszterelnök azt mondta, ez a különbözet jóval több mint százmilliárd forintot jelent, amelynek sorsát fel kell deríteni. Hozzátette, mindezt kénytelenek voltak közölni Brüsszellel is.

Megjegyezte: így a 2010-es költségvetés kiindulópontja nem az, mint ami a törvényben szerepel. A szakértők csütörtökről péntekre virradó éjszaka azon dolgoznak, hogy elemezzék, mi következik ebből az eltérésből.

Arra a kérdésre, hogy az energia- és a távközlési szektor számíthat-e "pótadóra", azt felelte: "azt nem tartom elképzelhetőnek, hogy az emberek fizetnek pótadót".

Az egykulcsos adórendszer bevezetésének időpontjával kapcsolatban elmondta: a politikai döntés az, hogy 2011. január 1-jétől Magyarország valaha volt legalacsonyabb adókulcsával működő, arányos, egykulcsos adórendszer legyen úgy, hogy egy családi adózási elemet is tartalmazzon.

Elmondta: az adójóváírást úgy próbálják kivezetni a rendszerből, hogy senki se járjon rosszul. A kormányfő szeretné ezt egy év alatt megtenni, de erről folyik egy komoly szakmai vita, amelyet a parlament zár majd le.

Oszkó szerint nem történt semmi rendkívüli

Oszkó Péter, az előző kormány pénzügyminisztere szerint a tavalyi költségvetési hiány egy végleges szám, mely pénzforgalmi szemléletű, és nem változott meg azóta sem. A volt pénzügyminiszter lapunknak adott miniinterjújában felhívta a figyelmet, tavaly ugyanez történt: márciusban 3,4 százalékra tette az Európai Unió a költségvetés 2008-as hiányát, melyet szeptemberre 3,8 százalékra módosítottak.

Oszkó szerint az EU számításaiban történhetett módszertani változás, ám ha a kormányzati kommunikáció ennek nem ad külön hangsúlyt, akkor nem lesz változás az ország megítélésében.

Az elemző szerint tartható az idei hiánycél

Tartható lesz a kormány ez évre tervezett 3,8 százalékos államháztartási hiánya, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan a második félév bevételek tekintetében az első hat hónapnál jobb eredményeket hozhat – mondta a Világgazdaság Online kérdésére Barta György, a Cib Bank elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.