BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Schiffer: a kormány gazdaságpolitikája a tehetőseknek kedvez

Schiffer András, LMP frakcióvezetője az Országgyűlésben Orbán Viktor bejelentésére reagálva elmondta, hogy az egykulcsos adórendszerrel a felsőosztály tagjai járnak jól.

A különadók pedig a lyukak betömésére szolgál, s nem pedig reform. Ugyanakkor egyetértett azzal, hogy a multivállalatok hatalmát meg kell törni, de pontos, arányos szabályozással. Ugyanakkor nem csak a polcpénz eltörlésére van szükség, hanem az is, milyen arányba kerüljön magyar áru az áruházakba.

Schiffer szerint a kormány programja tüneti kezelés, nem vizsgálja a társadalmi hatást. A jogállami kereteket a kormány addig tágítja, amíg el fér benne - tette hozzá.

Harrach Péter, a KDNP képviselője a különadóra utalva elmondta, hogy átmeneti intézkedésekről van szó, ugyanakkor kizárólag a szolgáltatói szektort érinti, ami egyfajta védettséget élvez az adó társadalmi hatásait illetően.

Kifejtette, hogy a Gyurcsány-kormány a családi pótlékra redukálta a családtámogatást. Így csak a megélhetési gyermektámogatást segítette, s rontotta a társadalom egészét.

Szerinte a kormány ezt az adóalap megváltoztatásával teszi lehetővé. Első két egyerek esetén 10-10, három gyermek esetén 30 ezer forint megtakarítást könyvelhetnek el így a családok. Harrach szerint ezzel nem passzív támogatással segítik elő a gyerekvállalást a családoknak.

Harrach szerint a családi adózás a munkavállalás felé tereli a lakosságot.

Vona Gábor,  a Jobbik képviselője egyetért a ppp-programok leállításával, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a különadóval terhelt vállalatok esetleg a lakosságra háríthatják a költségeket. S kérte a kormányt, hogy ezt törvényileg akadályozza meg. A Jobbik szerint amelyik vállalatnak ez nem tetszik annak "kívül tágasabb" - fogalmazott a képviselő. Ezért jogi biztosítékot kért a kormánytól.

Szerinte a kereskedelmi szektorra 100 százalékos különadót kellene kivetni. Úgy látja, ha a kereskedelmi vállalatok elhagyják Magyarországot, nem éri kár hazánkat.

Az MSZP nem támogatja a kormány programját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.