BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sztrájkkörkép: Kifulladóban a francia szakszervezetek

Szeptember óta hetedik alkalommal hirdettek a francia szakszervezetek országos tiltakozó napot a nyugdíjreform ellen. Kifulladni látszanak a sztrájkok, azonban a 269 városban meghirdetett megmozdulás még mindig jelentős fennakadásokat okoz.

Közvéleménykutatások szerint a franciák 65 százaléka sztrájkok további folytatását támogatja. A csütörtökre meghirdetett országos sztrájk azonban a kedélyek csillapodását tükrözi.

Az olajfinomítók fele már termel a hivatalos közlemény szerint, azonban az üzemanyagtöltő-állomások ötödének ellátása még mindig akadozik. A legnagyobb francia repülőtér a Charles de Gaulle járatainak 30 százalékát, az Orly reptér járatainak felét törölték. A közszolgálati médiumok több műsoruk sugárzását szüneteltetik.

Mindeközben a szocialista ellenzék bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz fordul a törvény miatt. Így a bíróság állásfoglalása miatt valószínűleg november közepénél korábban nem tudja kihirdetni a már elfogadott törvényt Sarkozy. Ezt az időt a szakszervezetek ki kívánják használni, hogy nyomást gyakoroljanak az elnökre. Azonban nem várható, hogy Sarkoz meggondolná magát, hisz mandátuma legfőbb célkitűzésének tartja a nyugdíjreformot.

A kormány reményét fejezte ki, hogy a szakszervezetek által hirdetett tüntetések kifulladnak, azt követően, hogy a parlament mindkét háza jóváhagyta a törvénytervezetet. A tervezet szerint fokozatosan 60 évről 62-re emelnék a nyugdíjkorhatár, teljes nyugellátásban pedig 65 helyett csak 67 évtől lennének jogosultak a franciák.

Románia

Azt követően, hogy Bogdan Hossu szakszervezeti elnök bejelentett a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány elbukását, hirtelen véget ért a szerdai bukaresti tüntetés. A szakszervezeti elnök azonban arra kérte az összegyűlteket, hogy hétfőnként, szakítsák meg munkájukat, mindaddig, míg sikerül teljesíteniük a kormány menesztését előidéző általános sztrájk kirobbantásának feltételeit. Az Emil Boc vezette román kormány ellen szerdán mintegy 30 ezer közalkalmazott tüntetett és az ellenzék által indítványozott bizalmatlansági szavazást tartottak.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.