BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tiltakoznak a magánnyugdíjpénztárak: 2700 milliárd a tét

A kormány novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztené a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket, majd kidolgozza a törvényi feltételeit annak, hogyan lehet visszalépni a magánnyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe.

A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a tervezett intézkedés több mint hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag több mint 2700 milliárdos vagyonának elvonását jelenti, amely ellen a pénztárak minden lehetséges fórumon fel kívánnak lépni.

Kétséges, hogy a kormány ezzel a döntéssel elér-e valamilyen eredményt, egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy Brüsszel hajlandó lesz ezt strukturális egyensúlyjavító lépésnek elfogadni. Az így keletkező többletbevétel éppen elegendő lehet az egykulcsos jövedelemadó finanszírozására, kérdés viszont, hogy 2012-től hogyan teremti meg a kormány ennek a fedezetét.

"Van-e, kell-e magyar modell? Nyugdíj-, Egészségügy- és Pénztárkonferencia" -  - Ma délelőtt 10 órától élő közvetítés a Stabilitás Pénztárszövetség és a Pénzügykutató Zrt. közös konferenciájáról - a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kormányzati tervek biztosan szóba kerülnek. A program csúszik

Aggasztó lehet a magán-nyugdíjpénztári befizetések zárolásának piaci hatása is. A kasszák a jövő évi befizetésekből nagyjából 200 milliárd forintot az állampapírpiacon költöttek volna el, ez a kereslet most eltűnik. Az is elképzelhető, hogy a lejáró állampapír-állományt sem újítják meg, hanem kockázatosabb, részvényjellegű befektetéseket választva próbálják megőrizni a tagok vagyonát.

Tovább ronthatja a helyzetet, hogy a különadóval sújtott bankok is kevesebb állampapírt vásárolhatnak, a hazai befektetők elmaradása pedig likviditási problémákat eredményezhet a kötvénypiacon, ez a külföldi befektetők kivonulásához vezethet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.