BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Mi nem pénzpumpálásból élünk” - Berlin beszólt az USA-nak

Wolfgang Schäuble német gazdasági miniszter a Der Spiegel című lapnak nyilatkozva erőteljesen kritizálta a Fed újabb mennyiségi könnyítésre vonatkozó tervét és hangsúlyozta, hogy Németország nem az árfolyam trükköknek köszönheti export sikereit.

„Nem látom értelmét annak, hogy korlátlan mennyiségben pumpáljuk a pénzt az amerikai gazdaságban, hiszen nincs szó likviditáshiányról. A Fed döntése csökkenti az amerikai kormány pénzügypolitikájának hitelességét és megnehezíti a fejlett és a fejlődő államok közötti egyensúly megteremtését” – áll Schäuble Der Spiegelnek adott nyilatkozatában, amelyet a Reuters idéz.

A német gazdasági miniszter a kritika mellett megvédte országa jelentős külkereskedelmi többletét, mondván, az nem árfolyamtrükköknek, hanem a német vállalatok versenyképességének köszönhető. Schäuble szerint az amerikai pénzügyi szektor aránytalanul nagyra nőtt, miközben az ipari magágazatokra nem fordított figyelmet az állam, ezért az amerikai gazdaság beragadt a válságba. Ezért azonban nem okolható a német külkereskedelmi többlet.

Schäuble egyúttal leszögezte, hogy helytelen az amerikaiak részéről, ha úgy vádolják árfolyam manipulációval Kínát, hogy közben a Fed pénzpumpálással mesterségesen csökkenti a dollár árfolyamát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.