BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tudták: Mindenki meglepődött a különadó megmaradásán

Kopits György szerint négy évig maradnak a különadók. Az érintettek nem tudtak a hosszabbításról, és nagyon nem örülnek neki.

A Költségvetési Tanács elnöke a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában elmondta, hogy a 2011-es költségvetés apró betűs részében az áll, hogy a brutális különadókat 2014-ben is kivetnék annak ellenére, hogy korábban azt ígérték, legfeljebb 2-3 évig maradnak a rendszerben.

A műsorban Kopits György kifejtette: a 2011-es költségvetésben a 3 százalék hiánycél tartását a magánnyugdíjpénztári befizetések átcsoportosítása teszi lehetővé.

Elmondta, hogy a kedden megkapott középtávú kivetítésben meglepetések vannak. Példaként említette, hogy 2014-ig tartanak az ágazati különadók. A költségvetésben feltételezik, hogy évről évre, 2014-ig minden évben bejön 530 milliárd forint a magánnyugdíjpénztári vagyonból. Ezt az összeget vagy elkölti a kormány, vagy államadósság törlesztésre fordítja, de mind a kettőt nem lehet csinálni - figyelmeztetett a Költségvetési Tanács elnöke.

"Ön mondta, és egyetértek" válaszolta Kopits a műsorvezető összegzésére, miszerint a kormány olyan számokat szerepeltet a jövő évi költségvetésben illetve a középtávú tervekben, amelyek "nem valósíthatók meg, magyarul nem valós számok".

Kopits György megállapította, hogy a kormány olyan költségvetési számokkal számol, amelyek nem valósíthatók meg. A középtávú kivetítésben vannak meglepetések és olyan feltételezések, amelyeket nehéz elfogadni, mondta Kopits György és példaként az évi 5 százalékos GDP növekedési ütemet említette.

A Költségvetési Tanács számítása szerint 102 ezer munkahely teremtődik meg négy év alatt, és nem látják a jelét annak, hogy a kormány terveiben szereplő 400 ezer létrejönne.

A költségvetési tanács elnöke szerint fontos lenne, hogy az adófizetők ismerjék előre hosszabb távon is a feltételeket, mert enélkül nem mernek lépni, beruházást tartanak vissza.

Szijjártó: a válságadó három év után megszűnik

A válságadó 2012 után megszűnik, és a kormány az érintett ágazatok szereplőivel tárgyal majd "egy új szabályozásról" - mondta a miniszterelnök szóvivője a távirati irodának. "A válságadók, amelyek azoknak az ágazatoknak a közteherviselésbe való bevonására szolgálnak, amelyek az elmúlt időszakban nem kaptak lehetőséget arra, hogy arányos módon vegyenek részt a közteherviselésben, három évre, 2010-re, 2011-re és 2012-re szólnak, ezután megszűnnek" - fogalmazott le Szijjártó Péter. Hozzátette egyúttal, hogy a kormány tárgyalásokat fog folytatni ezen ágazatok szereplőivel egy új szabályozásról.

"Egy új szabályozást szeretnénk majd létrehozni és a jelenlegi becsléseink szerint ez az új szabályozás a jelenlegi válságadókból befolyó bevételnek körülbelül a felét fogja jelenteni bevételként a költségvetés számára" - fogalmazott. A részleteket firtató kérdésre annyit közölt, hogy az új szabályozás az érintett ágazatok arányos közteherviselésben való részvételét lesz hivatott szolgálni; hogy ez milyen formában történik meg, arról még tárgyalni kell.

Müller János, a Magyar Bankszövetség szóvivője lapunk megkeresésére nem kívánta érdemben kommentálni a KT nyilatkozatát. Ahogy fogalmaz, a szövetség a kormány hivatalos bejelentését tartja mérvadónak, eszerint pedig 2012-ben megszűnik a bankokat érintő - egyéként szinte elviselhetetlen mértékű - a központi költségvetésbe folyó válságadó. 2012 után pedig, az addigra felállított uniós bankalapba történő utalásról peddig még két éven belül megszületik a döntés. Az uniós tagállamok többsége ugyanis ellenzi a versenyszféra ágazatait érintő különadókat, ha az közvetlenül a központi költségvetésbe folyik, azaz ami a költségvetési egyensúly megteremtését célozza. Ma a világban nemzeti bankalapokat hoznak létre, amihez sem a nemzeti kormányok illetve a költségvetések nem nyúlhatnak hozzá. Ezek azt célozzák, ha egyszer újból a mostanihoz hasonló méretű válság lesz, akkor ebből a felhalmozásból majd fedezni lehet a veszteségeket. Müller azt mondta, ha lesz ilyen egységes, nemzeti bankbefizetési rendszer, ahhoz Magyarország is alkalmazkodni fog. Ez azonban nem azonos a költségvetésben rögzített kormányzati tervekkel.

Mindenki meglepődött

Egyik ágazati szereplő sem tudott arról, hogy a kormány 2012 után is extra költségvetési bevétellel számolna a most a válságadókkal érintett szektorokból – írja az Index. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint ha megmaradnak a különadók, az áremelkedést semmilyen törvény nem tudja majd megakadályozni.

Az Index azt írja, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát is váratlanul érték a bejelentések: „Engem meglepett az a hír, velünk senki semmi ilyen jellegű intézkedésről nem egyeztetett, nem tárgyalt” – reagált Vámos György.

Az Auchan-áruházláncnál szintén nem tudnak arról: bárkivel is tárgyalt volna a kormány arról, hogy az extraadókat három éven túl is megtartják, mondta kérdésünkre Gillemot Katalin szóvivő.

A nyereségalapú Robin Hood-adó az E.On-t kevésbé, az árbevételből kalkulált különadó viszonyt érzékenyen érinti, kommentálta az adók meghosszabbításáról szóló hírt Kutas István. Az E.On szóvivője egyelőre nem tudta megmondani, hogy milyen hatásai lehetnek a hosszabbításnak, kalkulációk szerint 2014-ig nagyjából 24 milliárd forintot kell befizetnie a cégnek – értesült az Index.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.