BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz-bolgár elvi megállapodás atomerőmű építésről

Oroszország és Bulgária elvi megállapodást írt alá kedden projekt társaság létrehozásáról, amely a balkáni ország második atomerőművét építi meg Belenében.

A bolgár energiavállalat (NEK) és az orosz Rosatom megállapodása értelmében a projekt társaságot négy hónapon belül felállítják, a létesítmény építése 2011 őszén kezdődik.

A 2000 megawatt teljesítményű atomerőmű 51 százalékos tulajdonosa a bolgár NEK lesz, 47 százalékos részesedéssel rendelkezik majd a Rosatom, és 1-1 százalékos tulajdonhányaddal a vezető finn közszolgáltató, a Fortum Corporation, és a francia Altran technológiai tanácsadó. Erről Trajcso Trajkov bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter számolt be.

    Szergej Kirienko, a Rosatom vezetője szerint 18-20 év üzemeltetés után rentábilissá válik a 6,298 milliárd euróba kerülő létesítmény, amelynek az első reaktorát 2016-ban állítják termelésbe a tervek szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.