BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor: a strukturális deficit jövőre 4,5 százalék lehet

Miközben jövőre a GDP arányos eredményszemléletű hiány bizonyosan 3 százalék alá kerül, a strukturális deficit az idei 2,5 százalékról 4,5 százalékra emelkedik - jelentette ki a 2011. évi költségvetést elemezve Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a csütörtöki budapesti tájékoztatón.

A jegybankkal nem konzultált a kormány a 2011. évi költségvetésről - jelezte az MNB elnöke. Az elmúlt években és 2010-ben megtett strukturális, egyenlegjavító lépések (nyugdíjkiadások, szociális támogatások szűkítése) megteremtették egy hosszú távon fenntartható költségvetési pálya megalapozását - mondta Simor András, aki a konzultáció hiányát levélben rótta fel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek.

Ugyanakkor a 2011. évi költségvetés a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások egy részének elköltésével valójában két százalékos költségvetési lazítás valósul meg.

A magánnyugdíj-pénztári vagyon költségvetésbe visszakerülő részét az adott évben kell elszámolni, azt később nem lehet - figyelmeztetett Simor András. A bevétel oldali intézkedések átmeneti jellege miatt a strukturális deficit jövőre 4,5 százalékra romolhat - jegyezte meg az elnök, aki elsősorban a kiadási oldalon szükséges intézkedéseket hiányolta.

A különadók és a jövedéki adó emelése összességében 0,4 százalékkal növelheti a jövő évi inflációt - közölte Simor András.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.