BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlélésért küzd az euró

Van Rompuy szerint az ír krízis az unió létét fenyegeti

Az eurózóna és az EU túlélését fenyegető válságként beszélt Írország helyzetéről Herman Van Rompuy, az unió elnöke. A politikus az eurózóna pénzügyminisztereinek tegnap esti találkozója előtt egy Brüszszelben tartott előadásában azt mondta: „Mindannyiunknak együtt kell dolgoznunk az eurózóna túléléséért, mert ha nem élünk túl az eurózónával, nem élünk túl az Európai Unióval sem.” A monetáris unió pénzügyminisztereinek tárgyalásai ma a nem eurózónatag EU-országok illetékes tárcavezetőivel kiegészülve folytatódnak, és felfűtött viták várhatók az ír helyzet kezelésével kapcsolatban.

Dublin hivatalosan továbbra is elutasítja, hogy az EU válságalapjából a saját részére vegyen fel kölcsönt. Mint azt tegnap a dublini parlamentben is hangsúlyozta Brian Cowen miniszterelnök, az ország bankjai szorulnak segítségre, a költségvetés nem. Azt Olli Rehn pénzügyi biztos után Cowen is megerősítette, folynak a tárgyalások Dublin, az IMF és az EU között a pénzügyi szektor problémáinak megoldásáról. A Wall Street Journal mindenesetre úgy becsülte, az EU 80–100 milliárdos eurós mentőcsomagot készít elő Írország számára, emellett pedig kisebb összeggel a bankszektort is támogatnák.

Több európai fővárosban viszont már a pénzügyminiszteri találkozó előtt világossá tették, hogy az alapból csak kormányok támogathatók, amelyek a valutaalap és az EU által támasztott feltételeknek megfelelően megszorító programot írnak alá.  Dick Roche ír Európa-ügyi miniszter mindenesetre tegnap még bízott benne, hogy a kormány érveit meghallgatva az uniós pénzügyminiszterek „több logikát fognak találni” a célzottan a bankok megsegítését szorgalmazó álláspontban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.