BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új utat tör Orbán: reformok jönnek egymás hegyén-hátán

A most formálódó új világban Magyarország csak új utakon lehet sikeres - mondta Orbán Viktor kormányfő hétfői parlamenti felszólalásában.

Hétfőn délután négykor kezdődött a parlamentben a 2011-es költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitája. Először a miniszterelnök tartotta expozéját.

A kormányfő elmondta, hogy ez a 20. költségvetési vita, és a negyedik amit a miniszterei terjesztenek be. Volt köztük sikeres és sikertelen is - vallotta be.

Beterjesztőik azonban mind úgy vélték, hogy létezik egy nyugati típusú ösvény, amin járni kell, ám Európa ma elbizonytalanodott és új utakat keres. Példaként az Egyesült Államokat említette, ahol a múlt héten pumpált 600 milliárd dollárt a gazdaságba.

Orbán elmondta, új utakat kell keresni: akár bozótvágással kell előrehaladni, sokszor sziklákat kell elgörgetni, néha új utakat kell törni. A most formálódó új világban  Magyarország csak új utakon lehet sikeres.

A miniszterelnök egy évet ad arra, hogy újra kitörjünk az adósságcsapdából, amely ma meghaladja a 20 ezer milliárd forintot. A jövő évnek a megújulás évének kell lennie, ám ehhez még számos tabut kell ledönteni a kormánynak.

Az EU-ban az adósság növekszik, miközben az újak államadóssága 60% alatt van. A költségvetés hiánya 3% alatt lesz, ez az első lépés az adósságlefaragásra. Orbán bejelentette, hogy szerkezeti reformok indulnak, igaz példaként a nyugdíjreformot, az egészségügyi és a közigazgatásra utalt.

2014-ben a GDP-arányos államadósság 70 százalék alatt lesz.

Orbán kárhoztatta a régi intézményeket (vélehetően az Alkotmánybíróságra utalt - A szerk.), amelyek akadályozzák a gyors gazdasági intézkedések végrehajtását (különadó alkotmánybírósági vétója - A szerk.), így ők bizonytalanítják el a piacokat. Nyíltan is utalt arra, hogy új alkotmány kell, hogy a népakarat akadálytalanul érvényesüljön. A magyar gazdaság megújulása elől minden akadályt el kell "gördíteni" - mondta a miniszterelnök.

Át kell alakítani az oktatást és az egészségügyet, hogy végre jól működjenek a dolgok.

Orbán fair adózást ígért, megéri majd többet keresni, aki tízszer többet keres, tízszer többet fizet, lassan egy söralátétre ráfér a bevallás, és figyelembe veszi a társadalmi felelősségvállalást, amennyiben figyelembe veszi az eltartott gyermekek számát.

A megújulás sikere két dolgon múlik: határozottan, de józan ésszel kell végrehajtani a változásokat. A másik az, hogy nem szabad megtorpanni.

A 2011-es költségvetési tervezet 13 079 milliárd forint bevétellel, 13 767 milliárd forint kiadással számol.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.