BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hazai elemzők fele kamatemelést vár holnap

Mind Londonban, mind Budapesten megosztottak az elemzők a Monetáris Tanács hétfői kamatdöntő ülése előtt, az 5,5 százalékos alapkamat újabb 25 bázispontos emelésére a budapesti szakértők pontosan fele szavazott.

A Reuters által Budapesten a napokban megkérdezett 24 elemző közül 12 az 5,5 százalékos alapkamat 25 bázispontos emelésére számít. Az elemzői kar Londonban is megosztott, amint azt az MTI londoni tudósítója jelentette.

Novemberben a Monetáris Tanács hat tagja szavazott 25 bázispontos emelésre, míg egy tag a kamat tartására.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a kamatemelést indokolva a nyersélelmiszer-árak és ennek nyomán a feldolgozott élelmiszerárak emelkedését említette. Ehhez járulnak az ágazati különadók, amelyek nyomán 2011-ben 0,3 százalékkal nő az infláció, s ez ismétlődhet meg 2012-ben is.

A kamatemelés hátterében a novemberi inflációs jelentés áll, amely szerint az idén a korábbi 4,7 százalékról 4,9 százalékra, jövőre a korábbi 3,5 százalékról 4,0 százalékra emelkedett a jegybank inflációra vonatkozó prognózisa, miközben 2012-re 3,3 százalékra csökkent a korábbi 3,4 százalékos előrejelzésről - magyarázta Simor András.

Monetáris Tanács hétfői döntését ugyanakkor erőteljesen befolyásolhatja, hogy a forint az elmúlt napokban erősödött, és az előző kamatdöntés 279,6 forintos euró árfolyamával szemben péntek délután 273,18 forinton állt, ami a kamat tartását erősítheti.

Az alapkamat 2010 május-november között 5,25 százalék volt, jelenleg 5,50 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.