BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büdzsémódosítók: csak néhány milliárd ide- vagy oda

Egyelőre meglehetősen kevés módosító javaslatnak van esélye arra, hogy átírja a jövő évi költségvetés egy-egy számát.

Az eddigi egyeztetések alapján a kormány néhány tucat, általában kisebb jelentőségű indítványt támogat, ezek egyike sem érinti az úgynevezett főöszszegeket, vagyis a fejezetek költségvetési keretét, amelyről a jövő hét elején döntenek a honatyák. Az újra megnyitott részletes vita után a módosítókról szóló szavazásra karácsony előtt, december 20-án kerül sor, míg az egész büdzsé zárószavazása december 23-ra várható.

A jelenleg a kormány előzetes támogatását élvező módosítások közül több egy-egy adóbevételi várakozás megemelésével kíván forrást biztosítani valamely kifizetésre, beruházásra.

Az egyházaknak az át nem adott ingatlanok után fizetendő járadékot 5,4, a településeknek az idegenforgalmi adó kiegészítéseként járó összeget pedig hárommilliárd forinttal emelné egy-egy javaslat, miközben ezek fedezetét a társaságiadó-bevételi előrejelzés növelésével teremtenék elő. Nemzetközi tagdíjakra az eredeti büdzsében szereplőnél hárommilliárd forinttal kellene többet költeni egy fideszes javaslat szerint, ennek forrása a jövedéki adó bevételi többlete lenne. Emellett összesen négymilliárd forintot adnának a fővárosnak szintén kormánypárti képviselők a Moszkva tér felújítására és tömegközlekedési kapcsolatainak javítására, valamint a fontosabb közlekedési utak fővárosi szakaszának karbantartására.

Elutasított módosítók

A Költségvetési Tanács (KT) a napokban elvégezte a módosító javaslatok elemzését is, és többségüket nem javasolja elfogadásra. A KT egyik fő kifogása, hogy gazdasági hatásvizsgálat szinte egyetlen indítványban sem lelhető fel, még akkor sem, amikor az adott módosítás beruházási célokra, hosszú távú kötelezettségvállalásokra csoportosítana át jelentős mennyiségű forrást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.