BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már az amerikaiak is a kormány alá rendelnék a jegybankot

A független U.S. Federal Reserve-t vagy helyezzék szorosabb politikai ellenőrzés alá vagy pedig egyszerűen töröljék el – ez a véleménye az amerikaiak több mint felének.

Ezt a véleményt tükrözi az az országos felmérés, amelyet a Bloomberg amerikai hírügynökség végzett.  Mind a demokrata párti, mind a republikánus párti szavazók bírálták a Fedet, amiért 3,3 ezer milliárd dollár összegű segélyt folyósított az amerikai  pénzügyi rendszernek.

"A Fednek rendkívüli dolgokat kellene tennie azért, hogy megmentsen bennünket egy nagy válságtól, ám a közvélemény nem így látja" - fogalmazott Lyle Gramley, a Fed korábbi kormányzója, aki jelenleg a washingtoni Potomac Research Group vezető tanácsadója.  A megkérdezett amerikaiak – akik a politikai spektrum teljes egészét lefedik –  úgy vélték, hogy a Fednek nem kellene megőriznie a jelenlegi független struktúráját. Csak a válaszadók 37 százaléka pártolja a status quo fenntartását.

Egy korábbi felmérés szerint az amerikaiak 35 százaléka úgy véli, hogy a jegybankot teljesen át kellene alakítani, míg 8 százalék egyenesen a Fed felszámolását tartja szükségesnek. A válaszadók 54 százaléka úgy vélekedett, hogy a Fed működése nem segíti a gazdaságot és mindössze 25 százalék volt az ellenkező véleményen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.