BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tippek adómegtakarításra: számos kedvezménnyel nem élnek

Sok magyarországi társaság nem él azokkal a jogszabályi lehetőségekkel, amelyek segítségével akár jelentősen csökkenteni lehet az adott évi adókötelezettséget – hívják fel a figyelmet a Deloitte szakemberei.

 Ezek közül az első helyen a társasági adóról szóló törvény első és második mellékletében található gyorsított leírási lehetőségeket említi Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere: egyes esetekben az adótörvény akár 50 százalékos leírási kulcsot is lehetővé tesz. Fontos szerepe lehet a fejlesztési tartalék képzésének is, ez szintén egyfajta gyorsított értékcsökkenési leírásnak, halasztott adófizetési lehetőségnek nevezhető.

Különösen év végén van jelentősége annak, hogy a nem realizált árfolyam-különbözet meghatározott részét ki lehet venni a társasági adó alapjából, vagyis el lehet halasztani az erre rakódó adó megfizetését. Igaz, önmagában ez sem minősül végleges adómegtakarításnak, hiszen a terhet le kell róni legkésőbb akkor, amikor az árfolyam-különbözet realizálódik, és ezzel ki is kerül a könyvekből – figyelmeztet Veszprémi István. Ez a lehetőség azonban jól jöhet azon társaságok számára, amelyeknél az árfolyam-különbözet a tartósan a mérlegben szereplő tételek kapcsán keletkezik. A kutatás-fejlesztési tevékenységhez már évek óta számos kedvezmény kapcsolódik: az itt felmerült költségek 2010-től nemcsak a társasági adó, hanem a helyi iparűzési adó alapját is csökkentik, valamint bizonyos feltételek teljesítése esetén levonhatók a fizetendő társasági adóból és az innovációs járulékfizetési kötelezettségből is. Fontos megemlíteni, hogy 2011-től szigorodnak az innovációs járulékból történő levonhatóság feltételei, így érdemes idejében felkészülni az új szabályozásra.

Jelentős változás 2011. január 1-jétől az, hogy 12,67 helyett csak 10 százaléknál alacsonyabb effektív adókulccsal adózó külföldi vállalkozások minősülnek ellenőrzött külföldi társaságnak. Amennyiben tehát egy magyarországi vállalat az év végére, a jövő év elejére valamilyen tranzakciót tervez ellenőrzött külföldi társaságnak minősülő vállalkozással, érdemes lehet ezen adótörvényi változás függvényében újragondolni az ügylet időzítését – hívja fel a figyelmet Veszprémi István. Szintén a határon átnyúló ügyleteket érinti, hogy 2011. január 1-jétől megszűnik a társasági adóalanynak tekintett külföldi szervezet fogalma s az ezen szervezetek részére kifizetett jogdíjra, kamatra és szolgáltatási díjra vonatkozó jelenlegi 30 százalékos forrásadó-fizetési kötelezettség. Az őszi adócsomag ezzel párhuzamosan hatályon kívül helyezi a külföldről származó kamatjövedelem 75 százalékára vonatkozó mentesítő szabályt is, vagyis – amennyiben a nemzetközi szerződés a mentesítést lehetővé teszi – a korábbi általános szabályoknak megfelelően lehet majd mentesíteni az ilyen típusú kamatjövedelmeket. E tranzakciók időzítése tehát bizonyos esetekben jelentős hatással lehet a kapcsolódó adókövetkezményekre, így érdemes kellő figyelmet szentelni nekik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.