BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulási hullám söpörhet végig Németországon

Vezető német közgazdászok attól tartanak, hogy a következő években drágulási hullám söpör végig Németországon.

Thomas Mayer, a Deutsche Bank vezető közgazdásza a Bildnek nyilatkozva annak a félelmének adott hangot, hogy az inflációs ráta középtávon megnégyszereződik – jelenti az AFP. "Könnyen lehetséges, hogy az inflációs ráta a következő két-három évben akár 4 százalékra emelkedik" – hangoztatta a szakértő.

Szerinte ennek oka, hogy az Európai Központi Bank lazább pénzpolitikára kényszerülhet, nagy kamatemelések nélkül. Az inflációs ráta az elmúlt évben 1,1 százalék volt Németországban. Marco Bargel, a Postbank vezető közgazdásza is a németországi árszint jelentős emelkedésével számol. Ugyancsak a Bildnek nyilatkozva Bargel úgy vélte, "teljességgel reális", hogy az inflációs ráta a következő két-három évben 4 százalékra emelkedik. Egy ilyen szintű inflációs ráta pedig több éven át változatlan maradhat.

Mint arról a közelmúltban beszámoltunk , a fejlett országok egyelőre kivárnak, a fejlődők egy részében azonban már megkezdődött a jegybankok harca a gyorsuló infláció ellen. A drágulás világszerte elsősorban az energia-, a nyersanyag- és az élelmiszerárakban jelentkezik: az energiahordozók átlagosan közel 20 százalékkal kerülnek többe, mint három hónappal ezelőtt, de például a cukor, a kukorica, a szójabab vagy a kávé ennél is nagyobb mértékben drágult. Bár az infláció gyorsulása elsősorban a már ismét jó erőben lévő feltörekvő gazdaságokat sújtja, annak hatása alól a fejlettek sem tudják kivonni magukat.

Jean-Claude Trichet , az EKB elnöke mindenesetre a legutóbbi kamatdöntés után azt hangsúlyozta, hogy a pénzintézet „soha nem zárta ki” az irányadó ráta megemelésének a lehetőségét, és hogy az infláció elleni harc „független” az eurózóna bankrendszerének megerősítését célzó lépésektől.

Trichet határozottsága nyomán az elemzők most már az előzőnél némileg korábbi kamatemelésre számítanak, de még így is csak az év vége felé. Sokan egyébként úgy vélik, az inflációval szembeni eltökéltség oka részben az lehet, hogy korábban Németország részéről kritika érte az EKB-t az adósságválsággal küszködő eurózóna-államok államkötvényeinek a felvásárlása miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.