BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa rákap a bankadóra

Van, ahol külön alapba, van, ahol a büdzsébe folynak a bevételek

Miközben a magyar büdzsét már 2010-ben is segítette – a GDP arányában mintegy 0,7 százalékpontnyi egyenlegjavulással – a bankadó, több uniós államban ez év elején lépett hatályba ehhez hasonló külön teher. Ausztriában 5,5 és 8,5, míg Németországban 2 és 4 ezrelék közötti a különadó mértéke, ezt a mérlegfőösszeg arányában kell leróni.

Nagy különbség azonban, hogy egyes országokban a bankadó egyfajta „stabilitási tartalékba” folyik be, ebből a jövőben a bajba jutott pénzintézeteket segítenék, míg az osztrák és a magyar bevételek az állami költségvetést illetik. Az Európai Bankszövetség az előbbi megoldás híve, és tegnapi közleményükben egy uniós keretrendszer kidolgozását sürgetik a kérdés rendezésére, míg magyarországi bankvezetők a hazai teher mértékét kifogásolják. Kérdés még az is, hogy a különadó 2012 után is fennmarad-e.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.