BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingyenes utazás, de meddig?

Az ingyen közlekedők regisztrációs jegyének a felülvizsgálatán dolgoznak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM).

Az ingyen közlekedők regisztrációs jegyének a felülvizsgálatán dolgoznak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM). A szaktárca azt közölte a Világgazdasággal: egyetértenek a jegy bevezetésének eredeti céljaival, vagyis azzal, hogy legyen adatbázis minden utazásról, s ez is segítsen az állami támogatások elosztásában, de a módszer megérett a felülvizsgálatra. Az áttekintés le is zárult, a tapasztalatok alapján pedig már készítik a regisztrációs jegy további sorsáról rendelkező törvénytervezetet. A tömegközlekedés egyike annak a négy elemnek, amelyen jelentős spórolást tervez a kormány; a tárcánál úgy fogalmaztak, az új jogszabály „valamelyest összefügg” ezzel.

Jócskán tízmillió feletti ingyenes utazást regisztráltak azóta, hogy tavaly márciustól minden tömegközlekedési vonalon bevezették a most vizsgált jegytípust. Az eddigi adatokból becsülve csak a vasúton 7–9 millió az a szám, ahány utazásért nem kell fizetni egy évben. Részletes adatok állnak rendelkezésre az utazók koráról és az általuk megtett távolságról is, ez igen jó alap lehet a menetrendek és a támogatás tervezéséhez. Nincs azonban információ sok ingyenesen közlekedőről így sem, például nem tudható, hányszor és milyen távon utaznak a vasutasok családtagjai.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.