BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF vezetője szerint háborútól kell tartani

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a lázadás-sújtotta Egyiptomnak gazdasága újjáépítéséhez - jelentette ki az IMF vezetője.

Dominique Strauss-Kahn ugyanakkor arra figyelmeztette a kormányokat, hogy birkózzanak meg a munkanélküliség és a jövedelemegyenlőtlenség problémájával, mert különben háború kirobbanását kockáztatják meg. Szerinte a dráguló élelmiszerárak "potenciálisan pusztító következményeket" idéznek elő a szegényebb országokban. Ázsia gyorsan növekvő gazdaságai a "katasztrófa" kockázatával szembesülnek – fogalmazott Strauss-Kahn az AFP jelentése szerint.

Az IMF szerint összességében az egyenlőtlenségek olyan feszültséget generálnak, amely kisiklathatja a törékeny globális gazdasági élénkülést, sőt akár fegyveres konfliktust is előidézhet.  Strauss-Kahn, arra is figyelmeztetett, hogy a feszültség növekedésével a kereskedelmi és a pénzügyi protekcionizmus növekedésének lehetnénk a szemtanúi. Strauss-Kahn leszögezte: a növekvő szociális és politikai instabilitás nem csak kereskedelmi, de valós háborúk kirobbanásához vezethet.

Az IMF vezetője a globális gazdaság egészét illetően is aggodalmának adott hangot. Strauss-Kahn megfogalmazása szerint bár a kilábalás tart, annak jellege nem megfelelő és akár a következő válság kialakulásának is tápot adhatnak a jelenlegi feszültségek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.