BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme, az új óriási, uniós mentőalap

Az euróövezet pénzügyminiszterei megegyeztek arról, hogy 500 milliárd euró összegű állandó segélyalapot hoznak létre a régió részére.

Az európai stabilitási mechanizmus (ESM) elnevezési alap a jelenlegi 440 milliárd euró összegű európai pénzügyi stabilitási alapot (EFSF) váltja majd fel, amelyet tavaly hoztak létre azzal a céllal, hogy támogatást nyújtson az euróövezet adósságválsággal küzdő országainak.

Az ESM része lesz egy olyan intézkedéseket tartalmazó "átfogó csomagnak", amelyekről az európai vezetők március végén állapodhatnak meg. Jean-Claude Juncker, az euróövezet pénzügyminisztereinek elnöke sajtóértekezletén kijelentette, hogy az 500 milliárd eurós összeget rendszeresen felülvizsgálják.

Emellett a Reuters szerint Juncker hangsúlyozta, hogy az alap ténylegesen 500 milliárd eurót lesz képes hitelezni. Mint ismert, korábban több szakértő kifogásolta, hogy az EFSF a szigorú biztosíték-követelmények miatt 440 milliárd helyett csak 250 milliárd eurónyi hitelt tud kihelyezni.

Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa hozzátette, hogy a jelenlegi megállapodás szerint az IMF 250 milliárd euróval járulhat hozzá az alaphoz, bár az összeg még nem végleges. A 2013 közepétől indul ESM állandó stabilitási mechanizmust jelent és vélhetően a magánbefektetők is igénybe vehetnék abban az esetben, ha egy tagállam fizetésképtelenné válik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.