BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár: A magáncégek nem úszhatják meg a béremelést

A Fidesz akciócsoportot hoz létre annak érdekében, hogy az új adórendszer miatt ne csökkenjen senkinek a fizetése a versenyszférában - erősítette meg az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János hangsúlyozta: a parlamenti többség ragaszkodni fog a 16 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs megmaradásához, de segíteni is akar a vállalkozásoknak. Ezért ha kell, újra egyeztetnek a kamarákkal és az Érdekegyeztető Tanáccsal. Lázár János hozzátette: a miniszterelnök már tájékoztatta a Fidesz frakcióját a következő néhány hónapot érintő intézkedésekről, amelyeket legkésőbb március 15-ig terjeszt a kormány a parlament elé.

A magáncégek nem úszhatják meg, hogy emeljék dolgozóik bérét – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus arra a kérdésre, hogyan lehet kikényszeríteni, hogy az adóváltozások után a magánszférában se csökkenjenek a bérek, azt válaszolta, ez lesz a következő néhány hónap legfontosabb kérdése. A Fidesz-frakció az elmúlt hétvégén is tárgyalt arról, hogyan tudják megőrizni a 16 százalékos személyi jövedelemadó kulcs erényeit és a lehetőségeit, illetve hogyan tudják azt elérni, hogy a versenyszférában is érvényesüljön a személyi jövedelemadó csökkentése.

Lázár emlékeztetett, hogy az állam garanciát adott minden állami foglalkoztatottnak, ezért közülük senkinek nem csökkenhetett a bére. A politikus visszautasította azt a felvetést, hogy a magáncégek arra hivatkozhatnak, nincs fedezetük a béremelésre, illetve plusz kiadások esetén tönkremehetnek, így munkahelyek veszhetnek el. Lázár János nem tart attól, hogy cégek mehetnek tönkre, mert a cégek adóterheit, az adminisztratív, bürokratikus kötelezettségeket ezzel párhuzamosan csökkentette a kormányzat.

Miközben a vállalkozások adóterhelése csökkent, és folyamatosan csökkeni fog a következő időszakban, akkor elvárható ezekből a lehetőségekből jutassanak az embereknek is – mondta a politikus. Hozzá kel azt is tenni, hogy a szuperbruttó megszűnésével 2013-tól sokkal jobb helyzetbe kerül mindenki. A kormány és a parlamenti többség ragaszkodni fog a béremelésekhez, ami valószínű, érdekütközésekhez vezet majd.

Lázár közölte, a minimálbérre garanciát vállat az érdekegyeztető tanács, illetve az állam, az elmúlt húsz év tapasztalatai pedig azt mutatják, annak emelése néhány hónap késéssel a magánszféra fizetéseire is hatást gyakorol majd, különben bérfeszültségek adódnának.

A Fidesz-frakció annyira fontosnak tartja ezt a kérdést, hogy kedden Rogán Antal vezetésével akciócsoport alakul a konkrét problémák feltárására. Újra egyeztetni kell akár a kamarákkal, akár az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívásával. Vagy segíteni kell a vállalkozásoknak vagy pedig nyomást kell gyakorolni rájuk, de világossá kell tenni, hogy a béremelést nem tudják elkerülni. A kormány és a mögötte álló parlamenti többség ragaszkodik ahhoz, hogy a 16 százalékos személyi jövedelemadó eredményei érvényesüljenek, és érdemi bérnövekedés legyen Magyarországon – mondta a Fidesz frakcióvezetője az MR1 Kossuth Rádiónak.

További részleteket itt olvashat!

John Maynard Keynes óta tudjuk, hogy az embereket nem a nominálbér, hanem a reálbér érdekli – kommentálta Orbán hétfői parlamenti bejelentését - melyet Lázár János ma megerősített - a Világgazdaság Online-nak Simonovits András, a Magyar Tudományos Akadémia közgazdásza.

Majdnem 5 százalékos éves inflációval számolva az emberek 5 százalékot veszítenek vásárlóerőn mérve, vagyis kevesebbet ér a bérük – magyarázta Simonovits. „Ezt jelenti, ha garantálják a tavaly januári béreket” – tette hozzá.

Ezt „garantálni kevés”, a kormány „jövedelemadó rendszer álalakítása tévedés” volt - mondta a szakember. Simonovits elmondta: ezzel az a „szegény ember jár rosszabbul, akiknek nincs gyereke”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.