BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nowotny: Az euró, mint valuta, érintetlen

Az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) elnöke a Der Standard című bécsi lapnak nyilatkozva leszögezte: teljesen valószínűtlen, hogy szétesne az eurózóna.

Különbséget kell tenni ugyanis az euró, mint valuta és az egyes országok problémái között. Az euró teljes mértékben intakt, az egyes euróövezeti országok problémáit pedig maguknak kell megoldaniuk, persze külső segítséggel – mondta Ewald Nowotny az eurózóna esetleges szétesésével kapcsolatban.

Az OeNB elnöke kifejtette, világgazdasági tekintetben a bankválságot leküzdötték, és a reálgazdaságban is fellendülés látható. Nowotny szerint jelenleg az államháztartások rendbetétele a legnagyobb feladat, hiszen fennáll annak veszélye, hogy a költségvetési gondok újabb válságot idéznek elő. Mint mondta, mentési programot kell kidolgozni a bajba jutott eurózóna tagországok számára, de csakis akkor, ha az ehhez kapcsolódó strukturális reformok teljesülnek.

Nowotny szerint az most az a kérdés, a mentőcsomag mekkora legyen és milyen feltételekhez kössék. Az osztrák jegybank elnöke egyébként hangsúlyozta Németországnak, Európa legnagyobb gazdaságának a szerepét egyrészt a gazdasági erő, másrészt a pénzügyi fegyelmezés terén.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az Európai Központi Bank a csütörtöki ülésén nem változtatott a kamatokon, ám az infláció tovább emelkedik, Ewald Nowotny úgy vélekedett: az Európai Központi Bank abból indul ki, hogy az infláció idén néhány hónapig 2,0 százalék felett marad, azonban az év második felében csökken. "2012-re csökkenésből indulunk ki: az Európai Központi Bank 1,8 százalékos inflációval számol".

Az osztrák jegybank vezére a központi bank takarékossági programjának eddigi eredményeit ismertetve elmondta, hogy 2010-ben az összköltséget 5,6 százalékkal csökkentették, a személyi kiadások pedig csak 0,1 százalékkal nőttek. Bezárták az OeNB párizsi és londoni képviseletét, eladták a szállodáikat és a repülési költségeiket két év alatt 50 százalékra csökkentették.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.