BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmasat ugrott az import

2011. januárban – első becslés szerint – a kivitel értéke 1675 milliárd forintot (6076 millió eurót), a behozatalé 1565 milliárd forintot (5676 millió eurót) tett ki. Euróban számolva a kivitel 26, a behozatal 30 százalékkal nőtt 2010 januárjához viszonyítva – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A külkereskedelmi mérleg az év első hónapjában 110 milliárd forint (401 millió euró) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 13 milliárd forintos (61 millió eurós) romlását jelenti az előző év azonos időszakához képest. A januári kivitel 78, a behozatal 66 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

A hazai külkereskedelem átalakulását tükrözi a készülő külgazdasági stratégia – értesült a Világgazdaság. Mint Botos Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára lapunknak elmondta: a tavalyi külkereskedelmi adatok teljes egészében alátámasztják a készülő stratégiában megfogalmazottakat.

Botos szerint a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a távoli, dinamikusan bővülő és komoly fizetőképes importkereslettel rendelkező piacokra. Ugyanakkor a hazai kis- és középvállalatoknak elsősorban kisebb rádiuszú exportpiacokban érdemes gondolkodniuk – ez utóbbi jegyében vált prioritássá a Kárpát-medencei gazdasági együttműködés fejlesztése.

A tavalyi külkereskedelmi adatokból kiolvasható: a tíz legdinamikusabban fejlődő exportpiacunk között csak egy szomszédos ország található (Ukrajna), egy viszonylag közelebbi (Törökország), a többi azonban ázsiai, afrikai és latin-amerikai. Ezekre a piacokra – kevés kivételtől eltekintve – önállóan kis- és középvállalat nehezen jut el. A szakma szerint az államnak kellene ehhez segítséget nyújtani, erre többféle lehetőség is kínálkozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.