BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Különadót az atomenergiára?

Az EU energiaügyi biztosa szerint Európának fel kell hagynia az atomenergia-termeléssel. Günther Oettinger az EP környezetvédelmi bizottsága előtt ismertette a nukleáris erőművek biztonsági felülvizsgálatával kapcsolatos terveket, és kijelentette, különadóval kellene sújtani az atomenergia-használatot - írja a Bruxinfo.

Bár az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja mindig is vonakodott állást foglalni a különböző, vitákat kiváltó energiaforrásokkal kapcsolatban, a múlt pénteki japán atomerőmű-katasztrófa után szűk egy héttel kijelentette: Európának maga mögött kell hagynia az atomenergiát - írja a Bruxinfo.

Günther Oettinger az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága előtt beszélt erről, és azt mondta, bár alapvető érdekellentétek figyelhetők meg az uniós tagországok között az energiaforrások megítélésében, a tragédia szerinte alapjaiban fogja megváltoztatni az európai országok energiamixét.
 
Kifejtette, hogy Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország kifejezetten ellenzi az atomenergia háttérbe szorítását, miként azt is, hogy stressztesztek alá vonja az EU a nukleáris erőműveket. A biztos annak kapcsán beszélt erről, hogy az Európai Bizottság, a nukleáris ipar, és a nemzeti atomenergia-hatóságok szerdán megállapodtak abban, hogy felülvizsgálják az Európai Unió területén található 143 atomreaktort.
 
Günther Oettinger csütörtökön azt mondta, a kezdeményezést vélhetően jóváhagyják majd az uniós tagállamok energiaügyi miniszterei is a magyar elnökség által hétfőre összehívott tanácsülésen. Bár a biztonsági felülvizsgálat szempontjait csak a következő hónapban határozza majd meg az EU és a nukleáris piac szereplői, de a biztos annyit elmondott, hogy egész biztosan a stressztesztek tárgya lesz az atomerőművek kora, építésének technológiája, energiaellátása, hűtőrendszere, hogy mennyire ellenállóak egy földrengésnek, illetve egy szökőárnak. Csütörtökön új elemként említette azt is, hogy mennyire vannak közel repülőterekhez. Ez a tényező ugyanis újabb veszélyforrást jelentene a gépek lezuhanásának valószínűsége miatt.
 
Az energiaügyi biztos szerint "újra kell alakítanunk a japán precizitásról kialakított képünket", elmondása szerint ugyanis "elképesztően szakmaiatlan" módszerekkel próbálnak a japánok úrrá lenni az atomkatasztrófán. Hozzátette, a fűtőelemek egy része megsérült, több száz tonna kiégett fűtőelem és atomhulladék van a környéken, amit állítólag "a szabad ég alatt tároltak a japánok", a biztos ráadásul a vízsugaras hűtési módszert is bírálta.
 
Günther Oettinger kérdésre válaszolva kívánatosnak tartotta az atomenergia-adó bevezetését is, amely ugyan szerinte megdrágítaná a nukleáris energiát, de az adóból származó bevételt nukleáris kutatásokra lehetne fordítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.